Proslavili 100 letnico Čebelarskega društva Sveti Jurij ob Ščavnici

Ob jubileju prejeli najvišje priznanje Čebelarske zveze Slovenije

Branko Košti, nedelja, 12. avgust 2012 ob 22:002
Dobitniki priznanj

Dobitniki priznanj

Pod znamenitimi starogorskimi lipami je v soboto, 11. avgusta, potekala slovesnost ob praznovanju 100 letnice Čebelarskega društva Sv. Jurij ob Ščavnici.

Poleg številnih čebelarjev in krajanov, so častitljiv jubilej s svojo prisotnostjo počastili podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije Marko Alauf, predsednik Zveze čebelarskih društev Pomurja dr. Stanko Kapun, župan Anton Slana in medena kraljica Pomurja Nataša Bukovec.

Društvo je v stoletnem obdobju delovalo v različnih državah, v različnih družbenih sistemih, "preživelo" tri vojne, če štejemo tudi osamosvojtveno. "Vse se je menjavalo, ljudje in zemlja, ki jo obdelujemo, pa so ostali. Z nami so vztrajale tudi čebelice in z nami je vztrajalo tudi Čebelarsko društvo Sveti Jurij ob Ščavnici", je povedala moderatorka prireditve Breda Žunič.

Zadnja leta društvo vodi predsednik Branko Gerlica, ki kot največje uspehe navaja povečanje članstva, saj se je število članov v zadnjih desetih letih kar potrojilo in je danes včlanjenih 63 članov, od tega 15 žensk, na katere so še posebej ponosni. Ponosni so tudi na podmladek, še posebej pa na dejstvo, da je na OŠ Sveti Jurij začel delovati čebelarski krožek. Imajo tudi edinstven sistem spodbujanja novih čebelarjev, saj vsakemu začetniku podarijo panj s čebelami, ki po petih letih uspešnega čebelarjenja postane njegova last. Ena prioritetnih nalog društva je tudi izobraževanje članstva.

Ob jubileju so podelili priznanja, ki so jih prejeli: Branko Rajh, Janko Žunič, Ludvik Kramberger, Janez Šijanec, Alojz Šijanec, Ivan Ketiš, Leon Rožman, Franc Bec, Matija Perša, Anton Postružnik, Jožica Šijanec, Franci Strah in Vlado Žinkovič. Posebno zahvalo so podelili še Čebelarski zvezi Slovenije, dr. Antonu Kapunu iz Čebelarske zveze društev Pomurja, dr. Lidiji Matavž, ravnatelju OŠ Sv. Jurij mag. Marku Kranerju in županu Antonu Slani. Čebelarska zveza Slovenije pa je društvu podelila Odlikovanje z redom Antona Janše 1. stopnje, za posebne zasluge za dvig slovenskega čebelarstva.

Ob zaključku slovesnosti so predsednik društva Branko Gerlica, župan Anton Slana podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije Marko Alauf, predsednik Zveze čebelarskih društev Pomurja dr. Stanko Kapun in medena kraljica Nataša Bukovec, pred staro osnovno šolo posadili lipo na kraju, kjer načrtujejo tudi postavitev čebelnjaka.


Več v Kultura in izobraževanje