Zaradi oškodovanja upnikov kazensko ovadili direktorja in prokurista

Direktor in prokurist sta povzročila premoženjsko škodo v višini 125.000,00 evrov

Prlekija-on.net, petek, 17. avgust 2012 ob 14:004
Direktor in prokurist sta povzročila premoženjsko škodo v višini 125.000,00 evrov

Direktor in prokurist sta povzročila premoženjsko škodo v višini 125.000,00 evrov

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Murska Sobota so kazensko ovadili direktorja in prokurista ene izmed gospodarskih družb v Murski Soboti, ki sta utemeljeno osumljena storitve kaznivega dejanja oškodovanja upnikov po 227. členu KZ-1 in kaznivega dejanja kršitve temeljnih pravic delavcev po 196. členu KZ-1.

Kriminalisti so v predkazenskem postopku ugotovili, da sta direktor in prokurist gospodarske družbe sestavila in podpisala prodajno pogodbo, s katero so bile prenesene nepremičnine te gospodarske družbe v lastništvo samostojnega podjetnika, ki je istočasno prokurist te družbe. Plačilo kupnine ni bilo izvršeno oz. je kot plačilo bila predložena fiktivna kreditna pogodba v višini 150.000,00 evrov, po kateri pa denar ni bil nikoli nakazan na račun gospodarske družbe.

S takšnim ravnanjem sta direktor in prokurist upnikom, katerim je gospodarska družba dolgovala, povzročila premoženjsko škodo v višini 125.000,00 evrov.

Oba osumljenca bodo kriminalisti kazensko ovadili tudi zaradi kaznivega dejanja kršitve temeljnih pravic delavcev, saj zaposlenim v tej gospodarski družbi nista plačevala prispevkov za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje.

Ob tem še nasvet policije:
V zadnjem obdobju policisti in kriminalisti vse pogosteje obravnavajo kazniva dejanja zoper delovno razmerje in socialno varnost, predvsem pojav neplačevanja predpisanih prispevkov za zaposlene.
Podatke o plačanih prispevkih lahko zaposleni pridobi pri pristojnem davčnem uradu. V primeru ugotovljenih kršitev, lahko podajo kazensko ovadbo na policijo.


Več v Črna kronika