TD Žerovinci obuja tradicijo in združuje ljudi

Košnja in sušenje trave v Žerovincih

Branko Košti, ponedeljek, 20. avgust 2012 ob 21:122
Košnja in sušenje trave v Žerovincih

Košnja in sušenje trave v Žerovincih

Na travniku pri gasilskem domu v Žerovincih, je bilo v nedeljo popoldne, 19. avgusta, zelo živahno. Številni vozniki na relaciji Ljutomer - Ormož in obratno, so upočasnili vožnjo in si ogledovali za današnji čas dokaj redek prizor: moške, ženske in otroke s šürci in slamnatimi klobuki ter s kosami, rasohami in grabljami v rokah. Pozdrav so jim namenili tudi mimovozeči vlaki.

Domačini iz Žerovinec so se na pobudo domačega Turističnega društva odločili prikazati obiskovalcem še eno težko kmečko opravilo, katero so v preteklosti opravljali ročno in tudi v najhujši poletni vročini, kakršna je pripekala tudi to nedeljsko popoldne. Prvi so se ob spremljavi muzikantov in s petjem na travnik podali kosci. Po kratkem navodilu gospodarja so s kosami zarezali v travo in dokazali, da so še vedno mojstri tega opravila, saj je košnja v popoldanskem času in ob hudi vročini vse prej kot lahka. Zato jim je toliko bolj teknila kmečka malica, sir s čebulo in bučnim oljem in seveda pristna rdečka. Kosci so k malici povabili tudi ženske in dekleta, ki so v bližini obračale seno.

Po malici in kratkem počitku, katerega so popestrili s pesmijo in tudi plesom, so nadaljevali z delom. Kosci so pokosili preostanek trave, ženske pa so "vküp skopale in sküpčkale seno", katero so nato naložili na lesen kmečki voz.

Zanimiv prikaz so si skupaj z domačini ogledali tudi gostje iz sosednjih TD Runeč in Stara Cesta, z delavci na travniku pa je nazdravila tudi predsednica KS Ivajnkovci Slavica Rajh.

Crni biser torek, 21. avgust 2012 ob 10:25

Lepo so to zrihtale Ploskač

TUNČEK sreda, 22. avgust 2012 ob 09:13

Zlo je fajn in pohvolno, da se ohronja tradicija ! Jaaa Ploskač Pomežik

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno