Ho-ho, ha-ha-ha, ju-hej !

Poldruga ura joge smeha v DOSOR-ju

Filip Matko, torek, 21. avgust 2012 ob 18:421
Zadovoljni smo: Ju-hej !

Zadovoljni smo: Ju-hej !

Kot lahko povzamemo iz drobne knjižice »Joga smeha« je diplomirano medicinsko sestro Simono Krebs iz Spodnje Polskave pri Pragerskem že od nekdaj zanimalo veliko reči: naredila je tečaj za Tuina maserko, osvojila Kilimanjaro, prepotovala kar nekaj sveta, hodila po žerjavici, predvsem pa raziskovala.

Leta 2009 je odprla svoje podjetje Nova nega in že naslednje leto je v Mariboru pričel delovati pod njenim vodstvom prvi brezplačni klub joge smeha. Sedaj je to že uveljavljena in nepogrešljiva oblika posebne prepotrebne družbene dejavnosti, ki je še kako dobrodošla tudi med generacijo v tretjem in četrtem življenjskem obdobju.

Kajti joga smeha je čudovita tehnika, ki starejšim ljudem prinese veselje, radost in sprostitev, ne glede na zdravstveno stanje udeležencev. Zelo dobro se obnese tudi pri ljudeh z demenco, saj tehnika zaobide vse kognitivne procese v možganih. Po vadbi so udeleženci predihani, sproščeni, napolnjeni s pozitivno energijo in radostni. In vsega tega so bili deležni tudi udeleženke in udeleženci poldruge ure joge smeha v DOSOR-ju, kjer je bila terapevtka Simona na obisku v torek, 21. avgusta, dopoldne.

Po uvodni prisrčni predstavitvi so začeli s smejalnimi vajami, ki so jih običajno zaključevali s ploskanjem v ritmu »Ho-ho, ha-ha-ha, ju-hej !«. Med vajami (... smejoča tabletka, čiščenje zob, smešna očala, pozdrav s smehom, smeh proti bolečini, ku-kuk iz jajčne lupine, košnja trave, žlobudravščina, jeziki raznih narodov, igra z baloni, kazanje jezika…) so se prešerno nasmejali, peli ter dihali, vsekakor pa so si dovolili ponovno postati otroci. Saj smeh je človekovo prirojeno vedenje, s katerim izraža zadovoljstvo in srečo. Je zelo nalezljiv in že ena oseba – in takšna je vsekakor terapevtka Simona ! – ki se smeje, izzove isti odziv pri drugih. Da bi le takšne nalezljivosti bilo vsak dan v izobilju, si lahko samo želimo.


Več v Kultura in izobraževanje