Oratorija v Ljutomeru se je udeležilo več kot devetdeset otrok in mladostnikov

Oratorij z spodbudnim naslovom »GREM JAZ«, je potekal od 6. - 12. avgusta 2012

Nuša Novak, sreda, 22. avgust 2012 ob 13:18
Oratorij v župniji Ljutomer

Oratorij v župniji Ljutomer

»Ko me potrebuješ, reci, grem jaz.
Vedi, za dobroto, dajem svoj glas.
Če gorel bo ogenj ali bo mraz,
Jezus, daj da grem tud' jaz!«

Poletne počitnice so čas brezskrbnih dni in nepozabnih doživetij. V ta namen, so člani Mladinskega društva Janez Krstnik iz Ljutomera, v sodelovanju župnika g. Andreja Zrima in kaplana Marjana Pučka, že deseto leto zapored, organizirali Oratorij z spodbudnim naslovom »GREM JAZ«, ki je potekal od 6. - 12. avgusta 2012.

Že deset let organizatorji Oratorija, pod vodstvom g. Jožeta Paniča mlajšega, navdušeno vabijo, da se vsi otroci in mladostniki pridružijo v objemu petja, iger, veselja, delavnic, molitve in še seveda marsičesa novega.

Tudi letos ni bilo nič drugače, kvečjemu je bilo teh šest dni še lepših in bolj pestrih. Glavni moto letošnjega Oratorija je bil, ker »GREM JAZ«, pridi tudi ti. Otroci so za udeležbo na Oratoriju potrebovali le veliko dobre volje, usta za govorjenje, molitev in petje, veselje do iger in ustvarjalne roke. Oratorija v župniji Ljutomer se je udeležilo več kot devetdeset otrok in mladostnikov iz Ljutomera ter okoliških vasi. Za vse omenjene zabavne dogodivščine, poučne vsebine in nepozabne urice, pa je skrbelo kar trideset izobraženih animatorjev in mladih iz Prlekije in tudi drugod iz Slovenije.

Druženje je bilo res nekaj neponovljivega, saj so se otroci naužili prave zabave, poletnih iger in razvedrili svoje napete možgančke. Zraven tega pa jim je bilo naklonjeno tudi vreme, saj so vse dni gostovale visoke poletne temperature.

Iz oratorijske zgodbe:
»Grem jaz«
Osrednja junakinja Oratorija 2012, je sveta Marija Dominika Mazzarello.
Bila je sodobnica začetnika oratorija, don Boska. Rodila se je leta 1837 v vasi Mornese v severni Italiji.
Svoje življenje je kot don Bosko posvetila mladim, predvsem dekletom. Pri tem pa jo zaznamuje zavzetost, preprostost in veselje. Skupaj z don Boskom je za vzgojo deklet ustanovila redovno družbo hčera Marije Pomočnice.

Marija Dominika je bila celo življenje navdušujoč zgled za vse ljudi okoli sebe. Bila je zelo živahna, navihana, vztrajna, vesela, vedno pripravljena pomagati ali poprijeti za katerokoli delo: v družini, na polju, med sovrstnicami, pri sorodnikih, v cerkvi … V vsakem trenutku je iskala odgovor ljubezni do Boga in do bližnjega. Zato jo njen spontan in vesel: »grem jaz« ni postavljal za zgled le njenim sodobnikom, temveč predstavlja izziv mladim in malo manj mladim še danes. Od tod tudi naslov letošnjega oratorija: »Grem jaz«.

Program Oratorija:
Od ponedeljka do petka;
9.00  Jutranje zbiranje
9.30  Začetek Oratorija
10.00  Kateheze – pogovor o zgodbi
11.30  Delavnice
13.00  Topla malica
14.00  Vsakodnevna velika igra
15.45  Zaključek in obvestila
16.00  Spust zastave, obvestila in odhod domov

Sobota;
Na ta dan ni bilo oratorija, saj so animatorji pripravljali zaključno prireditev in pospravili vse kar je bilo potrebno.
Nedelja;
9.30  Zbiranje pred mašo
10.00  Sveta maša
11.00  Razstava izdelkov, druženje in pogostitev

Izlet in potepanje;
En dan v tednu so animatorji organizirali tudi celodnevni izlet v naravo, kjer so imeli tudi mašo v naravi, piknik in igre.

Vsi organizatorji in animatorji letošnjega Oratorija, ki je praznoval deseto obletnico obstoja, se iskreno zahvaljujejo vsem, ki ste kakorkoli pomagali pri organizaciji Oratorija, predvsem pa staršem, ki ste jim v času Oratorija zaupali svoje otroke in s svojimi prispevki omogočili, da so otroci lahko preživeli prijeten teden s svojimi vrstniki in prijatelji. Še enkrat vsem iskrena hvala v upanju, da se snidemo spet naslednje leto.


Več v Kultura in izobraževanje