Skupina svetnikov zahteva določene spremembe na sejah in v poslovniku

Na Občino Ljutomer so naslovili dopis, v katerem zahtevajo določene spremembe na sejah in v poslovniku

Prlekija-on.net, petek, 24. avgust 2012 ob 08:4322
Skupina svetnikov zahteva določene spremembe

Skupina svetnikov zahteva določene spremembe

Skupina članov Občinskega sveta Občine Ljutomer je v teh dneh vodstvu Občine Ljutomer posredovala dopis, v katerem zahtevajo določene spremembe na sejah in v poslovniku. Kot trdijo, je "vse omenjeno bilo že povedano na prejšnji seji OS, vendar smo zaradi neupoštevanja naših predlogov, še enkrat opozorili".

Dopis, ki so ga v torek, 21. avgusta, posredovali na Občino Ljutomer, županji Olgi Karba in direktorju občinske uprave Tomislavu Zrinskemu, si lahko preberete spodaj.


Spoštovani!

Spodaj podpisani člani občinskega sveta občine Ljutomer smo že večkrat zahtevali, da na dnevni red sej občinskega sveta občine Ljutomer uvrstite spodaj naštete točke. Ker naše zahteve vse do danes niste upoštevali, kljub temu, da 13. člen poslovnika občinskega sveta občine Ljutomer članom občinskega sveta podeljuje pravico, da sodelujejo pri oblikovanju dnevnih redov sej občinskega sveta, vas vnovično javno pozivamo in hkrati tudi zahtevamo, da na dnevni red prve naslednje seje občinskega sveta občine Ljutomer uvrstite naslednje točke:

  1. RAZREŠITEV ČLANOV KOMISIJE ZA MANDATNA VPRAŠANJA, VOLITVE IN IMENOVANJA.
    Postopek v zvezi z razrešitvijo Komisije za volitve in imenovanja, predvsem njenega predsednika podžupana Venclja, teče že slabo leto. Člani OS smo že večkrat zbrali podpise in to v skladu z navodili občinske uprave in njenega direktorja, kljub temu pa naši zahtevi še vedno niste ugodili. Naj vas opomnimo, da je pravica in dolžnost občinskega sveta, da imenuje in tudi razrešuje organe in delovna telesa občine, hkrati pa vas še spomnimo, da je županja sama ponudila pomoč pri izpeljavi postopka, zatorej naj obljubljeno tudi izpolni.

  2. RAZVELJAVITEV SKLEPA ŠT. 193.
    Županja je dne 20. 4. 2012 izdala sklep, ki ne odraža dejanske vsebine, kot je bila sprejeta na seji OS. Iz zapisnika je mogoče ugotoviti, da županja pred glasovanjem ni prebrala takšnega sklepa, kot je bil kasneje izdan. S tem je bil neposredno kršen 47. člen poslovnika občinskega sveta občine Ljutomer, ki določa, da se pred vsakim glasovanjem prebere predlagano besedilo sklepa ali amandmaja. Županjino sprenevedanje, da "sklepa dobesedno ni bilo možno oblikovati" je nesprejemljivo in ne spremeni dejstva, da je kršila določila 47. člena poslovnika.
    Še več, Služba vlade RS za lokalno samoupravo je v svojem mnenju izpostavila, da je sklep neizvršljiv in da o predlogu razveljavitve tega sklepa najprej odloča pristojna komisija, v tem primeru Statutarno pravna komisija, ki je o tem že odločala in predlagala OS naj ta sklep razveljavi. Sedaj je na strani uprave oz. županje, da predlog uvrsti na dnevni red prve naslednje seje OS.

  3. SPREMEMBA POSLOVNIKA OBČINE LJUTOMER v delu, kjer lahko županja omejuje prisotnost medijev.
    Seje občinskega sveta občine Ljutomer so javne, s čimer bi morale biti odprte za vse medije. Cenzura in pristransko izbiranje medijev, katerim je podeljena pravica poročanja o sejah OS, nista značilnosti demokratičnega načina vodenja, marveč odražata avtokracijo in samovoljnost županje. Omenjene spremembe se nanašajo na 27. člen (zvočno in slikovno snemanje sej).
Glede na to, da so naši predlogi za dnevni red, v nasprotju s pravili, že dalj časa ignorirani, bomo, v kolikor se bo to ponovilo tudi na naslednji seji, prisiljeni razmisliti, ali se je smiselno še udeleževati sej občinskega sveta.

Nadalje pozivamo županjo, da vendarle prisluhne pobudi članov OS, da sklicuje seje po vnaprej dogovorjenem načrtu, in sicer vsak mesec (razen julija in avgusta, ko se seja skliče po potrebi), drugo sredo v mesecu ob 13. uri (če je druga sreda v mesecu praznik, se seja OS prestavi na naslednji delovni dan, praviloma ob 13. uri).
Hkrati predlagamo, da se v bodoče na dnevni red ne uvršča več kot 20 točk; v kolikor je več kot 20 točk, OS vseh zadev ne more obravnavati enako podrobno in kvalitetno. Še posebej je to pomembno, ko so na dnevnem redu zahtevnejše točke, katerih gradivo zahteva poglobljeno preučitev in temeljito pripravo.

S spoštovanjem,

BABIČ Tihomir
BOGDAN Damjan
GRANTAŠA Jože
HERIC Jože
KARBA Sara
KAVČIČ Aleksander
KLEMENČIČ Jože
KOSI Dušan
LAH Andrej
LIPOVEC Aleš
ROŠKER Franc
SMODIŠ Branko
ŠTEFANEC Robert


Več v Politika