Mariborčani v DOSOR-ju

Razstava skupine Stil iz KD Studenci

Filip Matko, petek, 24. avgust 2012 ob 12:22
Slike skupine Stil

Slike skupine Stil

Kulturno društvo Studenci v Mariboru nadaljuje tradicijo leta 1923 ustanovljenega Kulturno umetniškega društva Enotnost Maribor. V tem društvu danes deluje več sekcij. Med katerimi so najbolj dejavni prav likovniki.

Organizirani oziroma razdeljeni so kar v štiri likovne skupine (Stil, Lana, Zarja in Lise) ter v skupino rezbarjev. Še lani je deloval tudi moški zborček - Studenški oktet. V likovni skupini Stil, ki je aktivna na likovnem področju že deset let, jih deluje šesterica, štiri članice in dva člana. Pripravili so številne razstave po Sloveniji, od 23. avgusta dalje pa se s svojimi likovnimi stvaritvami prvič predstavljajo javnosti v razstaviščni avli DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci.

Na otvoritvi je slikarke in slikarje iz Maribora predstavila TatjanaMijatović, prostovoljka - organizatorka razstav v DOSOR-ju, sicer pa predsednica Likovnega društva Gornja Radgona. Svoja dela so tako na ogled postavili: Štefka Zemljič (organizacijski vodja skupine Stil, ki slika že deset let; začela je s suhimi pasteli, pozneje prešla na gvaš, zdaj pa najraje pa upodablja motive iz narave, cvetje in tihožitja, v tehniki akrila na papir in platno), Marta Drozg (ustanovna članica skupine Stil se je usposabljala v andragoških likovnih tečajih; danes največ upodablja krajine v tehnikah akvarela in gvaša), Branka Partlič (najmlajša članica skupine Stil aktivno deluje v različnih društvih; njena likovna orientiranost zajema motive iz lepe nareve, slika pa v mešanih tehnikah na papir in platno), Manja Miketič (slika zadnjih deset let, predvsem motive iz narave, živali in tihožitja v tehniki akrila ter se udeležuje likovnih srečanj, ex-temporov in kolonij), Viktor Markuš (ob izobraževanju pri akademskih pedagogih je izoblikoval svojstven realistični stil, v zadnjih letih pa zahaja tudi v abstrakcijo; slika krajinske motive in tihožitja v tehnikah olja in akrila na platno) in Vladimir Peter Plavčak (najraje upodablja motive iz narave in kmečko figuraliko v olju in akrilu; udeležuje se likovnih srečanj in kolonij: priložnostno napiše še kakšno črtico ali pesem za lokalno glasilo in je skrbnik likovnega razstavišča Studenček v Mestni četrti Studenci).

V kulturnem delu programa sta z igranjem na violino in klavir sodelovala profesorica in profesor Glasbene šole Maribor, prof. Vesna Čobal in prof. Otmar Plavčak (bratranec slikarja Vladimirja Petra Plavčaka). Vladimir Peter Plavčak je ob tem prebral še dve haiku-pesmi dr. Tilke Kren ter dve svoji. Razstava skupine Stil bo v DOSOR-ju na ogled do konca septembra.


Več v Kultura in izobraževanje