Na Paradi kmečkih šeg in opravil tudi člani TD Mala Nedelja - Radoslavci

Za predstavitev prešanja jabolk so prejeli drugo nagrado strokovne komisije

Branko Košti, torek, 28. avgust 2012 ob 09:022
Priprave na Parado kmečkih šeg

Priprave na Parado kmečkih šeg

Na Paradi kmečkih šeg in opravil ob otvoritvi jubilejnega sejma AGRA v Gornji Radgoni, so se med enajstimi skupinami iz Slovenije in eno iz sosednje Avstrije, predstavili člani TD Mala Nedelja - Radoslavci.

Številnim obiskovalcem sejma, med katerimi je bil tudi predsednik države dr. Danilo Türk s soprogo, so predstavili opravilo, katero je v naših krajih že skoraj zamrlo, vendar v zadnjih letih ponovno oživlja, s to razliko, da so nekoč "prešali" jabolka za alkoholno pijačo, "jabošnico", danes pa na ta način iz domačih jabolk pridobivajo sok, seveda z modernejšimi pripravami, kot je bilo prikazano v paradi.

Večina opazovalcev parade se seveda ne zaveda, koliko volje, truda, časa in ne nazadnje tudi sredstev, je potrebno vložiti v pripravo takšne predstavitve, ki potem traja le nekaj minut. Mi smo spremljali delo članov TD Mala Nedelja - Radoslavci, ki so na pobudo in pod vodstvom Stanka Simoniča, s pripravami pričeli pravzaprav že lansko jesen, ko so posejali žito, s katerega slamo so pokrili svojo prešo. Le tega so ročno poželi, zmlatili in pripravili slamo za pokrivanje. Potrebno je bilo najti ustrezno malo prešo, ki jo je bilo mogoče namestiti na prikolico, izdelati celotno konstrukcijo in tudi to postaviti na prikolico.

Tudi ustrezno velike prikolice ni lahko dobiti, na srečo je v neposredni biližini Sadjarstvo Šilec, kjer so prikolico posodili kljub dejstvu, da je obiranje jabolk že v polnem teku in bi prikolico rabili. Stanku je z mnogo truda, ob pomoči Emila Rakuša, nekaj prijateljev in sosedov, uspelo na sejmu prikazati nekdanje kmečko opravilo na način, ki je prepričal tudi strokovno komisijo, da jim je podelila nagrado kot drugi najboljši skupini med sodelujočimi.


Več v Družabno