Druženje ob vinu, kulinariki, poeziji in glasbi na Salonu Traminec

Salon Traminec 2012 v Negovi

Branko Košti, Karmen Razlag, torek, 28. avgust 2012 ob 10:05
Martina Baškovič in Jerneja Jančar

Martina Baškovič in Jerneja Jančar

V čudovitem ambientu obnovljenega gradu Negova pri Gornji Radgoni, je v ponedeljek, 27. avgusta, edinstven dogodek na enem mestu združil pridelovalce, poznavalce in ljubitelje tramincev, ki se ga je udeležilo tudi veliko uglednih gostov. Odvijal se je namreč Salon Traminec 2012.

Organizatorjem Zavodu za kulturo, promocijo in turizem Gornja Radgona (Kultprotur), Mediaspeed in Hiši dišečega traminca Steyer, je uspelo pričarati nepozabno popoldne in večer, za kar so poskrbeli izjemni vinarji, kulinariki in umetniki. Obiskovalce, ki so napolnili grajsko dvorišče in grajske sobane, so ob pokušanju več kot sto žlahtnih tramincev iz Slovenije in tujine, s kulinaričnimi dobrotami razvajali vrhunski slovenski kuharji, prisluhnili pa so lahko pesniku Ivu Ferbežarju, operni pevki Alenki Gotar, zabaval jih je tudi Peter Grašo in skupina Balladero. Prireditev je popestrila še razstava črnobelih fotografij ženskega akta, ki jo je avtor Ivo Borko poimenoval "Zakleti grad", ogledati si je bilo mogoče tudi zeliščni vrt ter se sprehodili skozi grajske sobane ob zgodbah iz preteklosti in se srečali z Apolonijo.

Rdečelasa Apolonija je potomka ženske, ki so jo še v 18. stoletju v Gornji Radgoni obsodili čarovništva. In to zgolj zato, ker je zdravila ljudi in živali z zelišči in znala iz enake količine mleka kot ostale kmetice pridelati več masla. Apolonija je podedovala njene ognjene lase, govori pa se tudi, da iz zelišč, ki jih nabira okoli gradu Negova, pripravlja vse mogoče in da jo marsikdo prosi za pomoč.

Razstava Zakleti grad so fotografije, na katerih avtor Ivo Borko vodi modele v neobnovljeni del Negovskega gradu in jih tam fotografira. Razpadajoče sobane zavzemajo kačaste plezalke. Skupaj z ženskimi akti obujajo zdavnaj zamrlo življenje. Porajajo se slutnja veselja, žalosti, intimnosti, ujetosti. V močni zunanji svetlobi zgorijo deli modelov. Boleče se nam vrivajo v zavest. Širokokotni objektiv navpičnice preoblikuje v dramatične diagonale. Na zazidano okno v grajski kapeli je prislonjena lestev. Ni naslikana, kot so budistične. Ne vodi k razsvetljenju, prej k večni obsedenosti. Posnetek za posnetkom veča brezup ob minljivosti življenja in človeških stvaritev.

Ob vsem tem je Salon Traminec ponudil tudi ognjeno umetnost, predali pa so tudi ček za 1.000 evrov, ki bodo namenjeni za nakup defibrilatorja v Negovi. Dogodek je obiskovalce izjemno navdušil in z veseljem že pričakujejo naslednjega.


Več v Družabno