»Izstop strank in list iz LRP dobrodošla sprememba«

Preostali člani LRP so predstavili stališča do nedavnega izstopa nekaterih članov ter napovedali način dela LRP v prihodnje

Prlekija-on.net, petek, 31. avgust 2012 ob 15:526
Novinarska konferenca

Novinarska konferenca

V petek, 31. avgusta, je v županatu Mestne hiše v Ljutomeru potekala novinarska konferenca o delovanju Lotmerškega razvojnega partnerstva (LRP), na kateri so preostali člani LRP predstavili stališča do nedavnega izstopa nekaterih članov ter napovedali način dela LRP v prihodnje.

Kot je znano so v začetku avgusta stranke LDS, NSi, SLS ter listi Mlada Prlekija in Mi smo prava lista izstopili iz Lotmerškega razvojnega partnerstva.

Na novinarski konferenci so govorili mag. Olga Karba, županja Občine Ljutomer, Janez Kardoš, predsednik lokalnega odbora ZARES in občinski svetnik, Janez Vencelj, podžupan, član lokalnega odbora SMS in občinski svetnik ter Jože Panič, član lokalnega odbora NSi in občinski svetnik Občine Ljutomer.

Županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba je med drugim povedala, da ostali partnerji LRP pozdravljajo nedavno odločitev treh strank in dveh list, ki so se odločile za izstop iz partnerstva, "namreč naši pogledi in pa tudi zaveza do sprejetega programa dela, so bili v praksi zelo različni." Kot pravi, osebno ne želi presojati, kdo dela prav in kdo dela narobe, to je pravica občank in občanov. "Lahko pa rečem, da smo člani LRP dosledni in tudi kredibilni, saj smo to, kar smo v program zapisali, uresničili že v 80 odstotkih. In delamo naprej. Delamo v skladu s programom na vseh področjih," je dejala ter dodala, da je osebno hvaležna vsem članom teh strank, ki so izstopile iz LRP, za vso podporo, ki so ji jo dali v predvolilnem času in tudi podpise, ki so ji omogočili kandidaturo. Tem članom strank bo tudi osebno še naprej poročala o uresničevanju programa in jih tudi ne povezuje z ravnanji in odločitvami lokalnih vodstev, ki na nek način ustvarjajo vtis, da obstajajo konflikti.

Kot je še povedala, stranka SDS ni izstopila iz partnerstva, saj iz stranke niso o odstopu ničesar obvestili, s stranko pa so vedno dobro sodelovali, predvsem s svetnikoma g. Antonom Hericem in g. Ludvikom Filipičem, imajo pa nekaj časa že "šum v komunikaciji" s predsednikom lokalnega odbora SDS, g. Andrejem Lahom, zato so se odločili, da se bodo pisno obrnili na lokalni odbor stranke, da se opredelijo ali želijo delovati kot partner LRP.

Dejala je še, da ni več prostora za morebitne dvoličnosti, da se dela eno, govori pa drugo. "Vsekakor bomo sedaj delali drugače in tudi na več načinov."

Janez Kardoš, predsednik lokalnega odbora ZARES in občinski svetnik je dejal, da je bilo to partnerstvo v zadnjem času samo še na papirju saj so nekatere stranke in liste bile v tem času več ali manj neaktivne. Po njegovih besedah so čudovito sodelovali, dokler so si delili posamezna mesta v občinskih odborih in raznih komisijah, po določitvi podžupanskega mesta pa je s strani nekaterih strank in list, partnerstvo prenehalo delovati: "Tisti trenutek, ko se je županja odločila in imenovala podžupana, je to partnerstvo več ali manj tudi prenehalo delovati." Meni še, da bo delo lažje sedaj, saj bo manj ovir kot prej, saj se bodo lahko več pogovarjali o sami vsebini programa.

Janez Vencelj, podžupan, član lokalnega odbora SMS in občinski svetnik je dejal, da je po izstopu teh strank in list delo v partnerstvu dosti lažje, saj se lahko iskreno pogovarjajo in jim ni potrebno delovati skozi dvoličen odnos. "V praksi so bile le slabe izkušnje in slabi občutki. Vesel sem, da smo se partnerji, ki ostajamo zvesti programu in sporazumu o ustanovitvi LRP, odločili delati drugače in bomo spremenili način s katerim se povezujemo. Nas vodi program in seveda tudi uresničevanje drugih idej, ki so dobre za občino in seveda enakomeren razvoj vseh devetih Krajevnih skupnosti. Nato bomo odprli vrata vsem, ki želijo prispevati svoje ideje in energijo," je med drugim povedal Vencelj. Kot pravi, si bo sam še naprej prizadeval, da bo v naslednjih dobrih dveh letih, izpolnil še preostalih 20 odstotkov programa dela, ki so ga obljubili. Zavzemal se bo tudi za druge ideje, ki so dobre za občino, dobrodošli pa so tudi vsi tisti, ki imajo ideje in vidijo priložnost za občino Ljutomer.

Kot zadnji, je svoja stališča predstavil še Jože Panič, član lokalnega odbora NSi in občinski svetnik. Dejal je, da mu sama politika v bistvu dosti ne pomeni, v to dogajanje se je vključil, ker sam želi pomagati pri razvoju občine, k spremembam, ki nam omogočajo nove možnosti za boljše življenje in delo. "V tem kratkem času, kolikor smo skupaj, smo dosegli kar veliko stvari in vem, da lahko s temi dosežki opravičujem zaupanje volivcev in tudi članov moje stranke. Veseli me tudi delo z vsemi nami, kateri žeilmo delati za dobro ljudi, ki čutijo enako zvezo do Ljutomera in delajo podobno, to se pravi za dobrobit občine," pa je dejal o samem delu v partnerstvu.

Županja je za konec povedala, da se jim zdi zelo pomembno, da se pogovarjajo o vsebinah, o prihodnosti, o konkretnih zadevah, ne pa zgolj o kadrovanjih in podobnih nesmislih od katerih naša občina ne bo imela razvoja in nič dobrega za naše ljudi. Ena od postavk programa je zato tudi priprava srednjeročnega razvojnega programa občine Ljutomer. V tem programu bodo lahko sodelovali vsi, ki se bodo želeli vključiti v dogajanje z novimi predlogi in pobudami.

Na koncu so sledila še novinarska vprašanja, ki so se nanašala tudi na nedavni poziv skupine svetnikov, kjer ti zahtevajo določene spremembe na sejah in v poslovniku, o delovanju Občinskega sveta v prihodnje, ... Celotno konferenco in odgovore na vprašanja, si lahko ogledate v spodnjem videu.



Več v Politika