Ta svet je lep, če si človek do ljudi

Dobrodelna prireditev za slepo učenko Mihaelo

Branko Košti, nedelja, 2. september 2012 ob 21:032
Mihaela z družino

Mihaela z družino

Kljub močnemu dežju skoraj do začetka, se je v soboto, 1. septembra, pri Mali Nedelji odvila edinstvena dobrodelna prireditev, ki je dokaz, da so ljudje tudi v težkih časih pripravljeni stopiti skupaj in storiti veliko dobrega za sočloveka.

Sobotna prireditev je bila vrhunec večmesečnih prizadevanj domačina Otona Gašpariča in njegovih sovaščanov iz Moravec, ki so se odločili s pomočjo številnih znancev, prijateljev in poslovnih partnerjev, svoji mladi sovaščanki Mihaeli, učenki 8. razreda OŠ pri Mali Nedelji, z nakupom računalniške opreme za slepe, olajšati njeno življenje v temi, kakršno ji je usojeno, saj je Mihaela slepa že od rojstva.

V soboto dopoldne se je odprlo nebo, nad Malo Nedeljo in okolico je zlilo velike količine prepotrebnega dežja,  a je povzročilo tudi veliko preglavic organizatorjem, ki pa se niso predali, za svojo vztrajnost so bili bogato poplačani. Proti drugi uri popoldne, ko so veliki šotor hitro polnili številni obiskovalci, se je tudi vreme uneslo in je skoraj prenehalo deževati. Kot bi se nebo sramovalo preprečiti nekaj tako plemenitega, kot je bila ta prireditev, se je zaprlo.

Odprla pa so se srca, srca domačinov in številnih dobrih ljudi, ki so se od blizu in daleč zgrinjali na prizorišče. Turobno deževno popoldne so najprej nekoliko razjasnili člani malonedeljske pihalne godbe, za njimi mladi glasbeniki, zbrani v narodno zabavnih ansamblih Zadnja plača in Boštjan s prijatelji, že dodobra ogreti plesalci so se zatem zavrteli še ob zvokih Prleškega kvinteta in Dua Holliday. Zaplesala je tudi Mihaela, najprej s prijateljem, nato še s svojo mamo. Tako je ponovno dokazala, kar sama velikokrat pove, da ni nič drugačna od svojih vrstnikov, da so ji všeč in da rada počne enake stvari kot drugi, le da ne vidi.

V znamenju dobrodelnosti, katero je nenehno povdarjala moderatorka Breda Žunič, ravnateljica osnovne šole, je potekal osrednji del prireditve, ko so za dobro voljo skrbeli humoristi Samo Tuš - Korl, Pepek z brega in Nastja Žunič, ljudski pevci Fantje od Male Nedelje in Folklorna skupina KD Anton Krempl, učenci osnovne šole z nepogrešljivima Miciko in Frančekom, mala brata Kristjan in Tilen Voršič in Kvartet Bakus. Piš dobrodelnosti je bdel na prireditvenem prostoru, oz., kot se je slikovito izrazila pevka prleškega kvinteta, "pri  Mali Nedelji je danes vse usmerjeno na strune srca".

Z dalmatinskim melosom so dobro razpoloženje podžgali odlični glasbeniki iz Šibenika, Klapa Solaris, zmagovalci nedavnega festivala hrvaških klap v Trogirju. Obiskovalci jim dolgo niso dovolili oditi z odra, od njih so zahtevali nove in nove skladbe, vse skupaj je kulminiralo v erupcijo navdušenja, ko so se jim na odru pridružili še člani skupine Nova legija in so skupaj izvedli nekaj skladb. Nova legija je obiskovalce zabavala tudi v nadaljevanju večera, vmes je nastopilo tudi nekaj nenačrtovanih gostov. Najeminentnejši med njimi je bil prav gotovo Zoran Predin, eden najbolj prepoznavnih slovenskih glasbenikov. Na prireditev ga je pritegnila radovednost, ko je med vožnjo skozi kraj opazil veliko avtomobilov in množico ljudi, ga je zanimalo, kaj se dogaja. Ko so ga seznanili s plemenitim namenom prireditve, je z velikim veseljem za Mihaelo ob spremljavi Nove legije zapel že skoraj ponarodelo Naša draga Lidija. Skupaj s Klapo Solaris so zapeli še obiskovalci iz Logatca, ki so gostje Bioterm in so tudi želeli zapeti za Mihaelo.

Prireditev je obiskala tudi županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba, ki je izrekla veliko priznanje organizatorjem, predvsem pa pobudniku Otonu Gašpariču, in se jim zahvalila za njihov trud, pogovorila se je tudi z Mihaelo in njenimi starši, prav tako je Mihaeli izrekel spodbudne besede in obljubil pomoč župan Občine Juršinci Alojz Kavčič.

Ob zaključku uradnega dela prireditve se je zbranim za njihovo udeležbo in prispevke zahvalila tudi Mihaela. Otona Gašpariču pa je v zahvalo in spomin podarila sliko, na kateri je slikana ob računalniku.


Več v Družabno