Farno žegnanje - Mala maša v Negovi

TD Negova - Sp. Ivajnci podelilo priznanje Beli lokvanj

Branko Košti, sobota, 8. september 2012 ob 21:54
Mala maša v Negovi

Mala maša v Negovi

8. september, praznik Marijinega rojstva, je tudi praznik faranov negovske fare, saj je Marija zavetnica njihove fare. Župnija, PGD Negova in TD Negova - Sp. Ivajnci, vsako leto ob tem prazniku pripravijo celodnevno dogajanje, katerega obišče množica domačinov, pridejo pa tudi številni obiskovalci od drugod.

Že zjutraj so bile v kraju postavljene številne stojnice, ki so ponujale gospodinjske predmete, bižuterijo, lončarske izdelke, süho robo, pekarske, slaščičarske in medene izdelke, otroške igrače in seveda veliko kiča. Sejem je namreč zaščitni znak vsakoletnega praznovanja. Živahno je bilo tudi ob gasilskem domu, kjer so gasilci že od jutra skrbeli za lačne želodce in ponujali okrepčilne pijače. Za ogled je bil odprt tudi obnovljen negovski grad.

Vsako leto v času žegnanja v Negovi TD Negova - Sp. Ivajnci podeli priznanje "Beli lokvanj". Priznanje, ki ga podeljujejo v sklopu akcije TZS "Moja dežela, lepa in urejena", sta župan Občine Gornja Radgona Anton Kampuš in predsednica TD Alenka Kurbus Šiško, podelila domačiji Marte Leithner iz Sp. Ivajncev. Odločitev so utemeljili s tem, da gre za staro, obnovljeno domačijo, kjer je bila nekoč kovačnica in je lastnica ob obnovi ohranila bogato kulturno dediščino, vzorno pa ureja tudi okolico domačije.

Praznovanje so nadaljevali z veselico pri gasilskem domu, kjer je obiskovalce zabaval Slovenjegoriški kvintet, zvečer pa se jim je pridružil še Domen Kumer.


Več v Družabno