Pavletov brodet in boršč ter Markov langaš

Radenski kuharski popoldnevi v DOSOR-ju

Filip Matko, ponedeljek, 10. september 2012 ob 12:04
Pavletov brodet in boršč ter Markov langaš

Pavletov brodet in boršč ter Markov langaš

Kuharski popoldnevi v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, so vsekakor popestrili nekatere zadnje dneve avgusta ter prve dneve letošnjega septembra. Pobudo zanje je dal kar eden izmed stanovalcev, Pavel Zvara, ki je sicer po rodu iz Vojvodine, a se je v DOSOR preselil iz Ljubljane. Čeprav je po poklicu gradbeni tehnik, je ves čas bivanja v Sloveniji bil zaposlen kot kuhar v raznih krajih. In veselje do kuhanja ga še sedaj ni minilo.

Tako je konec prejšnjega meseca (v soboto, 25. avgusta) na terasi DOSOR-ja, ob prisotnosti velikega števila stanovalk in stanovalcev, v kotličku kuhal brodet. Gre pravzaprav za gosto juho oziroma obaro iz rib. Poleg ribjega mesa se v kotličku znajde še čebula, česen, paradižnik, lovor, olje, limona, petršilj in belo vino. Seveda pa je svoje dišavnice dodal kar Pavle sam, da je ob kuhanju resnično zadišalo po vsej terasi in v vsa štiri nadstropja doma nad teraso.

Podobno dišeč popoldan na domski terasi je pripravilo strežno osebje doma v sodelovanju z domsko kuhinjo, ki jo vodi kuhar Marko. V petek, 7. septembra, je kuhar Marko s svojimi sodelavkami v kuhinji pripravil kar 10 kilogramov testa za tradicionalno prekmursko jed (pravzaprav neke vrste sladico) langaš. V velikem pekaču, v vrelem olju, se je testo lepo zapeklo na obeh straneh, zatem pa so ga po želji posameznika tudi obložili: ali natrli s česnom ali dodali kislo smetano.

Pavle Zvara pa se je v nedeljo, 9. septembra, popoldne na domski terasi DOSOR-ja lotil kuhanja boršča – ruske čorbe. Boršč pravzaprav kot jed izvira iz Ukrajine in se ga kuha tudi po vsej Rusiji, v sosednji Madžarski, Romuniji in Bolgariji. Osnovna sestavina bi naj bila rdeča pesa, a ker je kuharski zanesenjak Pavle ni uspel dobiti, je pripravil kar svoj recept (čebula, por, govedina, piščančje meso, suhi vršički svinjskih reber, pelati, paradižnikova mezga, korenček, paprika, zelje, krompir, fižol in goveje kosti). Vse to se je v kotličku kuhalo na majhnem ognju dobri dve uri in  širilo omamni vonj naokrog. Čeprav so stanovalke in stanovalci opravili večerjo, so se po njej oglasili še na domski terasi ter si za »posladek« pred spanjem privoščili še Pavletov boršč.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje