Prva vetrna elektrarna v Sloveniji

Gradnja prve vetrne elektrarne v Sloveniji

Milan Belec, torek, 11. september 2012 ob 23:354
Gradnja vetrne elektrarne

Gradnja vetrne elektrarne

Zanimalo me je, kako poteka gradnja vetrne elektrarne. Seveda videti način gradnje, bi bilo potrebno potovati kam v tujino. Bil sem presenečen, tudi nam je uspelo da se pridružimo državam, katere pridobivajo električno energijo s pomočjo vetra. Gotovo je največ vetra na Primorskem.

Večini so znane peripetije, katere so zagovarjali eni in drugi. Vsak je imel nekaj prav, pokazalo pa se je, da je bila zgodba bolj ali manj namenjena prikazovanju moči. Zagotovo pa upam trditi, da je pozno in smo s temi dogodki bolj škodili sebi, kot drugim. Energija vetra je med najcenejšimi, že postavljene vetrnice pa bi pomagale pri oskrbi z lastno cenejšo energijo.

Tokrat sem se odpravil proti Senožečam saj sem pred nekaj meseci opazil, da so postavili temelje za elektrarno. Ko se pripeljete mimo Nanosa in se odcepi avtocesta proti Novi Gorici nadaljujete proti Kopru, malo čez hrib, ko se prične avtocesta spuščati v dolino, zagledate na desni strani to novo pridobitev. V tem času poteka gradnja elektrarne, pogled pritegne orjaško dvigalo, katero spada med največje in se dviga preko 50 m v nebo. Presenetila me je velikost gosenic, katere so namešèene na podvozju, široke vsaj dva metra.

Dvigalo je nameščeno na jeklene plošče položene na kamnit teren, s tem je zagotovljeno da bo tudi ob največjih obremenitvah ostalo v pravilnem položaju. Presenečen sem bil nad velikostjo posameznih elementov, katere je potrebno kot lego kocke sestaviti.

Poskusil sem z vprašanjem, kdaj bo dokončana ta vetrnica. Tuji delavci niso bili pripravljeni na razgovor in so me vljudno opozorili naj grem na drugo stran ograje. Na tabli sem preveril, kdo vse sodeluje pri tem projektu in kaj pomeni energija, ki bo pridobljena.

1100 gospodinjstev bo lahko uporabljalo energijo, ki bo pridobljena iz te elektrarne. Nekaj podatkov o objektu Vetrna elektrarna Dolenja Vas: 4,5 kWH energije iz obnovljivih virov, da bi enako količino energije pridobili iz nafte bi porabili 1,1 milijonov litrov nafte na leto.

Posnel sem najbližje sosede, naravo, cvetje. Spoznal sem, da v tem surovem vetrovnem področju težko preživijo, gotovo jim tudi ta novotarija ne bo povzročala večjih težav. Posebno pozornost sem posvetil pticam, katere bi naj imele največ težav zaradi vrtenja vetrnic. S takšnimi argumenti so nas prepričevali varstveniki ptic.

Nekako se mi je prikazala množica mrtvih ptic, katere naj bi bile ogrožene in poginile ne da bi spoznale navarnost vtečih vetrnic. Ves čas mojega obiska nisem videl niti ene ptice, verjamem da so tudi na tem območju, gotovo pa je zgodba s katero so nam prikazovali, zelo napihnjena.

Tudi tokrat se je pokazalo, da je za dokazovanje moči veliko neresnic, na žalost pa zaradi tega zaostajamo na večih področjih.


Več v Slovenija