Nov vikend, novi filmi

Za vas smo pripravili nekaj napovedi filmov, ki bodo na televiziji ta konec tedna, v petek, soboto in nedeljo

Marko Stojiljković, petek, 5. oktober 2012 ob 14:18
Preklopite na pravi program, ta vikend je izbira pestra

Preklopite na pravi program, ta vikend je izbira pestra

Nov vikend in novi filmi so pred nami na televiziji, zato smo spet pripravili kratek napovednik zanimivih filmov petka, sobote in nedelje. Prihajajo deževni in mrzli dnevi in če večere radi preživljate na toplem, si lahko ogledate kakšen dober film, ki je na sporedu ta konec tedna.

The Limey (ZDA, 1999), kriminalistična drama
TV Slo 2, petek 05.10. 22:15h
Igrajo: Terence Stamp, Peter Fonda, Leslie Ann Warren
Scenarij: Lem Dobs
Režija:  Steven Soderbergh

Bivši zapornik in okoreli kriminalec Wilson (T.Stamp) se poda na pot iz Londona v Los Angeles, da bi raziskoval smrt svoje hčerke. Ker se ne spozna na kulturo Los Angelesa in svet zvezdnikov, se hitro najde v težavah. S pomočjo ostarele hollywoodske igralke in še enega bivšega zapornika njegova raziskava pride do znanega glasbenega producenta. Wilsona morijo tudi dvoumi o tem, če je sploh bil dober oče.... Film The Limey je prva uspešnica Stevena Soderbergha, najmlajšega dobitnika Zlate palme v Cannesu, po številnih propadlih projektih. Po kritičnem uspehu tega filma, se je znameniti režiser na koncu prebil v prvo ligo Hollywooda z uspešnicami Erin Brokovich, Solaris in serijala Ocean's 11, 12, 13...


Sin City (ZDA, 2005), kriminalistični
HRT 1, petek 05.10. 23:45h
Igrajo: Clive Owen, Jessica Alba, Mickey Rourke, Bruce Willis, Rosario Dawson
Scenarij: Frank Miller, Robert Rodriguez
Režija: Frank Miller, Robert Rodriguez, Quentin Tarantino

Omnibus vsebuje tri zgodbe o zločinu in policijski korupciji v Basin Cityju. Grobijan Marv (M.Rourke) raziskuje umor prostitutke, ki jo je poznal. Privatni detektiv Dwight (C.Oven) raziskuje umor skorumpiranega policista, ki je bil vpleten v posle s prostitucijo. Policist Hartigan (B.Willis), čeprav ga le en dan loči od upokojitve, skuša rešiti primer pedofila, ki je že umoril tri deklice, četrto pa drži ugrabljeno. Film je nastal po stripu Sin City Franka Millerja in po vizualni identiteti je podoben izvirniku. Izvrstno režijo podpisujejo sam avtor skupaj z dvema legendama ameriškega postmodernizma na filmu, Robertom Rodriguezom (From Dusk Till Dawn, Mariachi, Desperado, Once Upon a Time in Mexico) in Quentinom Tarantinom (Reservoir Dogs, Pulp Fiction, Kill Bill, Inglorious Bastards).


Up In The Air (ZDA, 2009), komična drama
Pop TV,  sobota 06.10. 22:50h
Igrajo: George Clooney, Vera Farmiga, Anna Kendrick
Scenarij: Jason Reitman, Sheldon Turner
Režija: Sheldon Turner

Ryan Bingham je strokovnjak za odpuščanje in občasni motivacijski govornik, ki potuje s konca na konec ZDA. Večji del življenja preživlja na letalih, letališčih in letaliških hotelih. Zdi se zadovoljen s svojim življenjem in ima le en cilj: nakopičiti 10 miljonov brezplačnih letalskih milj in postati član ekskluzivnega kluba pri letališki družbi. Ko spozna dve ženski - sebi podobno poslovno potnico Alex in mlado kolegico Natalie, se začne spraševati o popolnosti svojega življenja. Leta 2010 je ta film bil nominiran za 6 oskarjev. Ukvarja se s problemi gospodarske krize, kariere in odpuščanja z nenavadno toplino. Poleg izjemnih igralcev, predvsem Clooneyja, se v filmu pojavljajo amateri – zares odpuščeni delavci iz podjetij.


Se7en (ZDA, 1995), psihološki triler
Kanal A, sobota 06.10. 22:55h
Igrajo: Brad Pitt, Morgan Freeman, Gwyneth Paltrow, Kevin Spacey
Scenarij: Andrew Kevin Walker
Režija: David Fincher

Dva policijska detektiva, veteran William (M.Freeman) in začetnik (B.Pitt), se ukvarjata s primerom serijskih umorov. Morilec (K.Spacey) je očitno prebrisan in rad igra psihološke igre s policijo. Vsaka njegova žrtev je zagrešila enega od sedmih smrtnih grehov... Film Se7en je en izmed najboljših filmov iz žanra psiholoških trilerjev, ki so bili zelo priljubljeni v 90-ih let. Dramatično režiran, zelo hitro intrigira gledalce. Bil je odskočna deska, tako igralcem (B.Pitt je kmalu postal najbolj plačani igralec, Kevin Spacey se je prebil iz neodvisnih filmov v Hollywood), kakor tudi režiserju Fincheru (Fight Club, Zodiac, The Social Network). Zaradi srhljivih scen ni primeren za otroke.


Sunshine (Velika Britanija, 2007), znanstvena fantastika
HRT 1, nedelja 07.10. 00:15h
Igrajo: Cillian Murphy, Chriss Evans, Rose Byrne
Scenarij: Alex Garland
Režija: Danny Boyle

V prihodnosti se napoveduje nevarnost za človeštvo – Sonce bo ugasnilo. Edino upanje je vesoljska ladja Icarus II poslana na misijo, da s pomočjo jedrskega projektila na Soncu začne ekspolozijo. Eksplozija bi rodila novo zvezdo, ki bo zamenjala Sonce in sijala namesto njega. Posadka Icarusa II dobi sporočilo od posadke Icarusa I, izginulega pred sedmimi leti. Ko pridejo v pomoč staremu letalu, se začnejo težave za posadko na Icarusu II - njihova naloga je pomembnejša od njihovih življenj. Danny Boyle je zelo zanimiv režiser, znan po številnih filmskih poskusih. Trainspotting (1996) ima kultni status, The Beach (2000) je v vsakem smislu kontroverzen film, 28 Days Later (2002) je velika uspešnica pri gledalcih. Poznejša filma Slummdog Millionare (2008) in 127 Hours (2010) sta primera zelo uspešnih eksperimentov. Sunshine je inteligenta ZF zgodba, snemana z zmernim proračunom (50 miljonov dolarjev). Posebej pa je zanimiva fotografija, polna slik Sonca in senc.


The Shock Doctrine (Velika Britanija, 2009), dokumentarni
TV Slo 2, nedelja 07.10. 21:15h
Scanarij in režija: Naomi Klein

Naomi Klein je postala zelo popularna ekonomistka s svojo knjigo "The Shock Doctrine", v kateri razlaga zgodovino destruktivnega kapitalizma Miltona Friedmana, "Čikaške šole" in hude posledice deregulacije in šok terapije. Obstaja teorija, da so ameriške korporacije imele podporo političnih organizacij in CIA-e, da so lahko naredile več državnih udarov po Latinski Ameriki. Obstaja tudi teorija, da je vojna nujni pogoj razvoja prevelike vojne industrije v privatnih rokah. Avtorica knjige je sama posnela dokumentarec, ki morda da odgovor na sedanjo krizo.


Modigliani (ZDA, Velika Britanija, Francija, Nemčija, Italija, Romunija, 2004), biografska drama
Pop TV, nedelja 07.10. 22:50h
Igrajo: Andy Garcia, Elsa Zylbersein, Omid Djalili, Eva Herzigova
Scenarij: Mick Davis
Režija: Mick Davis

Biografska zgodba o znanem slikarju Amadeu Modiglianiju se začne v Parizu leta 1919, v poslednjih dnevih Modiglianijevega kratkega in tragičnega življenja. Modigliani se bojuje na večih frontah v svojem življenju: s svojo ljubljeno Jeanne ima zunajzakonskega otroka, katerega so njeni starši poslali v samostan. Modigliani se z Jeanne ne more poročiti, ker je Jud, ona pa katoličanka iz zelo konzervativne družine. Poleg boja za ljubezen in otroka, revni slikar tekmuje za nagrado na slikarskem tekmovanju. Glavni tekmec je njegov prijatelj Pablo Picasso...


Več v Glasba in film