Občini Ljutomer in Preddvor podpisali listino o sodelovanju

Listino sta podpisala županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba in župan Občine Preddvor Miran Zadnikar

Prlekija-on.net, sreda, 10. oktober 2012 ob 09:27
Miran Zadnikar in Olga Karba

Miran Zadnikar in Olga Karba

V nedeljo, 30. septembra, je Čebelarsko društvo Fran Lakmayer iz Preddvora na Gorenjskem proslavilo 110 let svojega obstoja. Visok jubilej so proslavili s tradicionalnim srečanjem ob čebelarski lipi in osrednjo prireditvijo v OŠ Preddvor.

Prireditve so se udeležili ugledni gostje, županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba in podžupan Janez Vencelj, župan Občine Preddvor Miran Zadnikar, predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, predsednik Čebelerske zveze za Gorenjsko Drago Kotnik in predsednik Čebelarskega društva Ljutomer Branko Bratinščak z delegacijo 12-tih čebelark in čebelarjev.

Na podlagi večletnega sodelovanja med Čebelarskim društvom Ljutomer in Preddvor je bilo sklenjeno, da bodo čebelerji na slavnostni podelitvi podpisali listino o medsebojnem sodelovanju, kar je bilo tudi uresničeno. Med slavnostno prireditvijo sta jo podpisala predsednik ČD Fran Lakmayer Preddvor Jožef Kokl in predsednik ČD Ljutomer Branko Bratinščak.

Občina Preddvor zelo dobro sodeluje s čebelarji, saj se zaveda pomena čebel za človeka. Ker ČD Fran Lakmayer Preddvor dobro sodeluje s ČD Ljutomer in ker je bilo ugotovljeno, da je že Fran Lakmayer, po katerem Čebelarsko društvo Preddvor nosi ime, obiskoval takratne ljutomerske čebelarje, je župan Občine Preddvor Občini Ljutomer predlagal, da ob podpisu listine o sodelovanju med čebelarskima društvama Ljutomer in Preddvor, tako listino podpišeta tudi omenjeni občini.

Na podlagi te pobude je Občinski svet Občine Ljutomer sprejel sklep, da se listina o sodelovanju tudi podpiše. Na osrednji prireditvi ČD Fran Lakmayer v Preddvoru sta jo slavnostno podpisala županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba in župan Občine Preddvor Miran Zadnikar.

S podpisom listine občini Ljutomer in Preddvor odpirata možnost za vzpostavitev sodelovanja na področju gospodarskih, tehnoloških in družbenih dejavnosti ter postavljanja podlag za povezavo med društvi in organizacijami ter za aktivno izmenjavo izkušenj na področju delovanja občinskih uprav.

Predstavniki Občine Preddvor in Čebelarskega društva Fran Lakmayer iz Preddvora so goste iz Ljutomera sprejeli zelo prisrčno in toplo, jih po končani prireditvi tudi pogostili ter predstavili občino in njihove znamenitosti.

Vsebina listine:
Občina Preddvor in Občina Ljutomer izražata željo za vzpostavitev dvostranskih medsebojnih odnosov med občinama, medsebojnega prijateljstva in sodelovanja na podlagi svobodno izražene volje ter uresničevanja skupnih interesov, s ciljem prispevati k procesu napredovanja, razumevanja med ljudmi ter k ustvarjanju pogojev za društveno, politično, ekonomsko in kulturno zbliževanje in splošni napredek.
  1. S to listino se podpisani strani opredeljujeta kot enakopravni. Na podlagi recipročnosti s podpisom te listine vzpostavljata odnose medsebojnega sodelovanja.
  2. Delovanje in aktivnosti obeh strani se v okvirju sodelovanja razvijajo na zakonski osnovi, ki je določena s sprejeto zakonodajo, kakor tudi zakonodajo Evropske unije.
  3. Za cilje in okvire sodelovanja se določajo:
    a) skupno sodelovanje v evropskih programih in uporaba evropskih iniciativ,
    b) skupno kandidiranje za sredstva Evropske unije s ciljem razvoja obeh mest,
    c) razširitev in uporaba poslovnih možnosti fizičnih in pravnih oseb ter po zakonski osnovi poenostavitev vseh postopkov v primarnem, sekundarnem in terciarnem sektorju ekonomije,
    d) uporaba možnosti sodelovanja na gospodarskem področju,
    e) prenos dobrih praks in sodelovanja na področju raziskovanja, novih tehnologij in delovanja tehnoloških parkov,
    f) izmenjava izkušenj in aktivnosti na področju delovanja in organiziranja občinskih uprav in javnih služb,
    g) skupno sodelovanje na področju kulture in umetnosti ter športa z vzpostavljanjem neposrednih povezav in spodbujanje medsebojnega sodelovanja društev, ki delujejo v obeh občinah,
    h) sodelovanje na področju izobraževanja, sociale in zdravstva z izmenjavo izkušenj in aktivnosti,
    i) skupno sodelovanje na področju turizma,
    j) prenos dobrih praks in sodelovanje na področju obnove, upravljanja in oživitve mestnih jeder in parkov.


Več v Gospodarstvo