Ustanovili kompetenčni center za obnovljive vire energije

COVE bo postal osrednje stičišče podjetij in drugih organizacij za izmenjavo znanj, tehnologij, informacij in dobrih praks na področju identifikacije in rabe obnovljivih virov energije

Prlekija-on.net, četrtek, 11. oktober 2012 ob 11:357
Rok Sunko, Richard Zweiler in Blaž Sunko

Rok Sunko, Richard Zweiler in Blaž Sunko

Slovensko – avstrijsko partnerstvo je v letu 2012 zagnalo skupen EU projekt PEMURES, ki se je v tem letu pričel izvajati in bo zaključen v letu 2015. Jedro projekta predstavlja prenos znanja in uspešnih praks v regijo iz avstrijskega mesta Güssing, ki na področju rabe obnovljivih virov energije predstavlja eno najbolj razvitih mest sploh, v Pomurje, predvsem pa v občino Ljutomer, ki je partnerica projekta in predstavlja lokalno skupnost, ki je iz energetskega vidika na zelo podobni razvojni stopnji, kot je bil Güssing pred 20 leti, ko je prišlo do odločitve za usmeritev v energetsko samooskrbo iz lokalno dostopnih virov.

Projekt PEMURES kot začetek poti v smeri izrabe obnovljivih virov
Projekt PEMURES kot začetek poti v smeri izrabe obnovljivih virov

Projektni partnerji so znotraj projekta 1.10.2012 ustanovili kompetenčni center za obnovljive vire energije, pod imenom COVE – Kompetečni center za obnovljive vire energije Ljutomer. Poslanstvo COVE je razvoj, osvajanje znanja in kompetenc na področju identifikacije, promocije in trajnostne rabe obnovljivih virov energije, povezovanje podjetij in drugih organizacij ter prenos znanja z namenom trajnostne in odgovorne rabe obnovljivih virov energije. Trajnostno in odgovorno rabo obnovljivih virov razumemo kot sonaravno, obnovljivo ter za okolje neobremenjuječo izkoriščanje resursov, ki so lokalno prisotni in dostopni, ter katerih raba se izvaja na načine in na lokacijah, kjer je le to smiselno ter ekonomično.

COVE bo postal osrednje stičišče podjetij in drugih organizacij za izmenjavo znanj, tehnologij, informacij in dobrih praks na področju identifikacije in rabe obnovljivih virov energije. Kompetenčni center bo mreža za pomoč pri informiranju, uvajanju, načrtovanju in upravljanju konceptov, sistemov, oskrbe in rabe obnovljivih virov energije.

Kompetenlni center bo sprva deloval znotraj podjetja Skupina FABRIKA d.o.o., ki bo skrbelo za administrativno in drugo podporo. Znotraj aktivnosti za uspešen začetek delovanja kompetenčnega centra so v teku intenzivna prizadevanja za prenos znanja iz avstrijskih kompetenčnih centrov Güssing 2 Energy Technologies GmbH in evropskega centra za obnovljive vire energije EEE GmbH. Podjetje Skupina FABRIKA bo do konca leta v okviru kompetenčnega centra COVE tudi zaposlilo eno dodatno osebo v Ljutomeru.

"Želimo, da se COVE v naslednjih letih razvija po vzoru uspešnih kompetenčnih centrov iz avstrijske Gradiščanske, ki samo v mestu Güssing zaposlujejo okoli 20 visoko izobraženih posameznikov, ki pomembno doprinašajo k identifikaciji potencialov ter uresničevanju projektov, ki razvijajo nova dognanja in znanja ter ustvarjajo nova delovna mesta ter poslovne priložnosti. Zato bomo poskušali učinkovito črpati znanje od kompetetnih partnerjev, ki so v avstrijskem Güssing-u v zadnjih dvajsetih letih ustvarili eno od najbolj energetsko neodvisnih regij na svetu ter v podobno velikem mestu kot je Ljutomer ustvarili 1.000 novih delovnih mest," so ob tem povedali ustanovitelji.

Projekt je sofinanciran v okviru JR OP SI-AT 2007-2013, čezmejno sodelovanje Slovenija-Avstrija, Cilj 3 Evropsko teritorialno sodelovanje.


Več v Gospodarstvo