Brotva pri Čurin-Prapotnikovih na Kogu

Obiskali smo vinogradnika Stanka Čurina

Milan Belec, četrtek, 11. oktober 2012 ob 18:121
Brotva na Kogu

Brotva na Kogu

Tokrat smo bili na Kogu, kjer smo obiskali najbolj priznanega vinogradnika Stanka Čurina. Tako kot je prišla jesen v naše prleške gorice, tako je jesen obiskala tudi človeka vinogradnika, kateri nam je razkril nekaj skrivnosti in nam povedal delček svojih zgodb.

Nemogoče je imenovati Stanka, ni besed s katerimi bi lahko opisali njegovo veličino. Nemogoče je zajeti vse tisto, kar ga je postavilo ob bok največjih ustvarjalcev pretekle zgodovine.

Odločitev, da v šestdesetih letih postane vinogradnik je bila izziv, res da je bil oče strokovnjak, ki se je ukvarjal z agronomijo. Stanku pa se je ponudila priložnost, da se preizkuša v vinograsdništvu. Pot je imela več ovir kot je pričakoval, vendar trma in veselje do dela, sta mu pomagali premagovati te ovire. Ovire je podiralo vino, s tem je prišel do najpomebnejših ljudi, daleč po svetu. Japonski casar, papež, predsedniki držav so bili tisti, kateri so pili njegovo najboljše vino. Najpomembnejši ljudje so postali Stankovi dobri prijatelji. Če je bilo vino najboljše za te velike ljudi, so ga želeli poskušati tudi drugi. In spet drugi in drugi.

Najvišje priznanje v Bruslju za prvega svetovnega vinarja pa ga je postavilo na najvišje mesto. Trikratni zapovrstni šampijon v Londonu. Ta priznanja so prišla kot nagrada za najbolj sposobnega vinarja. Tisočera priznanja iz vseh koncev sveta potrjujejo, da je bila pot pravilno začrtana. S ponosom nam je povedal, da ima kar dve generaciji, kateri nadaljujeta tradicijo.

Tudi mi smo se podali v vinograd, se družili z broči in doživeli brotvo, ki nam bo ostala v trajnem spominu. Predvsem zato, ker smo imeli priložnost biti del te posebne tradicije, tradicije ki potrjuje, da so vina iz Prlekije najboljša vina na svetu.

Filmski zapis pa bo dokument kateri bo ostal kot droben kamenček v mozaiku zgodbe, katero je ustvaril Stanko Čurin.

TUNČEK četrtek, 11. oktober 2012 ob 19:46

Bravo Stanko, dobre broče si doba ! Ploskač

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno