Napovednik filmov ob koncu tedna

Za vas smo pripravili nekaj napovedi filmov, ki bodo na televiziji ta konec tedna, v petek, soboto in nedeljo

Marko Stojiljković, četrtek, 11. oktober 2012 ob 18:27
Napovedi filmov, ki bodo na televiziji ta konec tedna

Napovedi filmov, ki bodo na televiziji ta konec tedna

Pred nami je spet vikend, čas za oddih in počitek, zato bo marsikdo želel večere preživeti tudi pred televizijskimi zasloni. Za vas smo pripravili nekaj napovedi filmov, ki bodo na televiziji ta konec tedna, v petek, soboto in nedeljo. Morda se boste na podlagi pregleda lažje odločili, kateri film si ogledati v družbi ali pa tudi sami.

The Devil's Advocate (ZDA, Nemčija, 1997), drama
Kanal A, petek 12.10. 21:45h
Igrajo: Al Pacino, Keanu Reeves, Charlize Teron
Scenarij: Jonathan Lemkin, Tony Gilroy
Režija: Taylor Hackford

Mlad in ambiciozen odvetnik Kevin Lomax (K.Reeves) dobi službo v odvetniški pisarni v New Yorku. Sprva je zaslepljen z luksuznim stanovanjem in življenjem v velikem mestu. Njegovo življenje se počasi spreminja, njegova žena Mary Ann (C.Teron) ugotovi, da njun zakon ni več idiličen. Kevin pa spozna da, njegov šef John Milton ni takšen kot se predstavlja. Morda je samo bizaren, morda je Kevinov oče, morda pa je celo hudič... Al Pacino je v tem filmu ustvaril sijajno vlogo.


El Orfanato (Španija, Mehika, 2007), fantastična drama
TV Slo 2, petek 12.10. 23:50h
Igrajo: Belen Rueda, Fernand Cayo, Roger Princep
Scenarij: Sergio Sanchez
Režija: Juan Antonio Bayona

Laura (B.Rueda) se vrne v sirotišnico, kjer je odraščala. Namera ji je sirotišnico preurediti v dom za prizadete otroke. V tem ji pomagata mož Carlos (F.Cayo) in sin Simon (R.Princep). Simon ji začne pripovedovati o svojih domišljenih prijateljih. Laura se na to ne ozira preveč, ker se ji to zdi kot navadna otroška domišljija. Ko Simon izgine, pa se v sirotišnici pojavijo neznani otroci. Laura in Carlos se počasi zavedata, da gre za nekaj grozljivega - celo za duhove preteklosti. Film, ki je nastal v produkciji Guillerma Del Tora (Pan's Labyrinth) skozi alegorijo pove za še eno zgodbo o španski grozljivi preteklosti in škandalih v sirotišnicah v obdodju Francove diktature.


Mongol (Rusija, Nemčija, Kazahstan, 2007), biografska zgodovinska drama
TV Slo 1, sobota 13.10. 21:30h
Igrajo: Tadanobu Asano, Amadu Mamadakov, Khulan Chuluun, Aliya, Ba Sen, Amadu Mamadakov
Scenarij: Serje Bodrov
Režija: Serje Bodrov

Mongolija, srednji vek. Deček Temujin se odpravi z očetom v sosedni klan, da izbereta Temujinovo bodočo nevesto. Temujin izbere Boerte in ji obljubi da se bo vrnil čez pet let in da se bosta poročila. Na poti nazaj njegovega očeta umorijo, Temujin pa pade v suženjstvo. Vendarle obljube ni pozabil. Nekaj let po tem, Boerte ugrabijo in ta incident sproži medklansko vojno. Temujin mora rešiti svojo ljubljeno. Na tej poti bo postal Džingis Kan, gospodar vseh Mongolov in eden od največjih svetovnih osvajalcev. Izjemno atraktiven film Mongol je prejel številne nagrade na svetovnih festivalih - med drugim tudi nominacijo za Oscara.


Pi (ZDA, 1998), znanstvena fantastika
HRT 1, nedelja 14.10 00:20h
Igrajo: Sean Gullette, Mark Margolis, Ben Shenkman
Scenarij: Darren Aronofsky, Sean Gullette, Eric Watson
Režija: Darren Aronofsky

Max Cohen je genialni matematik. Ustvaril je super računalnik, kateri lahko vdre v skrivnosti človeške eksistence. Med skrivnostimi je tudi natančna vrednost številke pi. Za Cohenove raziskave so zainteresirani ezoterični kabalisti, tako kot brokerji z Wall Streeta. Obe skupnosti mu ponudita mamljive ponudbe... Film Pi je prvi film Darrena Aronofskega (Requiem for a Dream, The Wrestler, Black Swan), znanega po velikih, eksistenčnih temah. Posnet v črno-beli tehniki in s proračunom samo 60 tisoč dolarjev, je Pi eden izmed najboljših prvencev filma.


A Passage to India (Velika Britanija, ZDA, 1984), zgodovinska drama
HRT 2, nedelja 14.10. 20:00h
Igrajo: Judy Davis, Peggy Aschcroft, Victor Banerjee, Alec Guinness, Alen Fox
Scenarij: E.M. Forster, David Lean
Režija: David Lean

Zgodba o kulturnih razlikah in nezaupanju med narodi v kolonijalni Indiji. Ko Britanka obtoži indijskega zdravnika za posilstvo na izletu, je situacija v Indiji na robu vojne. Film analizira naravo kolonijalnih odnosov in naravo spomina in pozabljanja. A Passage to India je poslednji film velikega britanskega režiserja Davida Leana, avtorja antologijskih filmov kot so Lawrence of Arabia, The Bridge on the River Kwai in Doktor Zhivago. Posebej je treba omeniti tudi glasbo Maurica Jarrea, za katero je bil nagrajen z Oscarjem.


Joy Division (Velika Britanija, Nemčija, Madžarska, 2006), drama
Kanal A, nedelja 14.10. 22:45h
Igrajo: Ed Stoppard, Tom Schilling, Bernadette Heerwagen, Michelle Gayle
Scenarij: Reg Traviss, Rosemary Mason
Režija: Reg Traviss

Najstnik Thomas se bojuje proti Rdeči Armadi na vzhodni fronti. Preden se II. svetovna vojna konča, Thomasa ujame Rdeča Armada in ruski komisar ga posvoji. Pošlje ga v sovjetsko vojaško šolo in Thomas postane agent KGB-ja. Ko dobi nalogo in se preseli v London, se Thomas začne spraševati o svojem življenju, preteklosti in identiteti. Mlada Londončanka Yvone mu pomaga v boju s paranojo in ga uči radosti življenja.


Več v Glasba in film