Polanič, Žerjav in Tratnjek kritični do sindikatov

Na javnem posvetu Kakšno Pomurje in kakšno Slovenijo si želimo? so sodelujoči iskali odgovore na aktualna vprašanja, ki tarejo Slovenijo in Pomurje

Prlekija-on.net, petek, 12. oktober 2012 ob 10:45
Na javnem posvetu, ki ga je v četrtek, 11. oktobra, v Murski Soboti organiziral spletni portal Pomurec.com, so razpravljali mag. Radovan Žerjav, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, mag. Peter Polanič, predsednik uprave Skupine Panvita, ter Robert Tratnjek, direktor Klima centra Tratnjek in Obrtniški vzor leta 2012.

Govorniki so izpostavili težave, ki tarejo slovensko gospodarstvo. Robert Tratnjek meni, da moramo Slovenci spremeniti svojo miselnost, pri čemer je izpostavil uradnike, ki se morajo po njegovem mnenju zavedati, da so v službi gospodarstva in morajo v dobrobit tega tudi delovati.

Peter Polanič meni, da je treba rešiti finančni trg in problem nelikvidnosti. Za gospodarstvo je namreč največja težava nedelujoč finančni trg, saj je dostop do denarja v bankah nemogoč. Takoj zatem pa je treba izpeljati reforme, ki jih predlaga vlada, pa tudi spremeniti davčni sistem, ki preveč obremenjuje podjetja in zaposlene. Polanič je dodal, da podjetja v Nemčiji tačas dobivajo tako ugodna posojila, da lahko v Sloveniji o njih le sanjamo.

Tudi minister Žerjav rešitev za Slovenijo vidi v vzpostavitvi finančnega sistema. Pri tem pa dodaja pomen reform. Upa, da bomo pri iskanju rešitev našli take, ki nas bodo postavile korak naprej. Poudarja, da so spremembe potrebne, a smo po njegovem Slovenci takšni, ki bi radi spremembe, a se nismo pripravljeni spremeniti: "Pri sebi ne bi radi spremenili absolutno nič."

"Sindikati se vmešavajo povsod"
O javnem sektorju je Polanič prepričan, da si ga ne moremo privoščiti v taki meri, kot ga imamo. "Prišli smo do točke, ko tako ne gre več naprej." Sindikati so po njegovem mnenju poseben problem: "Slovenija je vodena s  strani sindikatov," je dejal Polanič in dodal, da se zaradi njih stvari ne morejo spremeniti in premakniti naprej.

Tratnjek se je njegovemu mnenju pridružil, poudaril pa dejstvo, da so na čelu sindikatov že 20 let ene in iste osebe. Namesto da bi iskali rešitve in ustrezne reforme, sindikati delajo obratno z nenehnim hujskanjem proti, meni Tratnjek.

Tudi minister Žerjav se navezuje na problem sindikatov, kot pravi, naši sindikati še vedno mislijo, da sami upravljajo s Slovenijo. Poudarja, da sindikati morajo biti, a naj opravljajo svojo funkcijo: "Ne pa da se vmešavajo tudi v segmente, kjer niso poklicani, kjer je odgovornost kapitala. Prišli smo tako daleč, da se vmešavajo v vse." Izpostavil je primer investitorja, ki hoče vložiti denar v neko tovarno, ki jo bodo nato upravljali sindikati. Takih investitorjev po njegovem mnenju ne bomo našli.

Pomurskim prebivalcem je dovolj besed o njihovi pridnosti
Tratnjek meni, da je treba najprej urediti področje bank. "Zaradi bank propadajo dobre firme z dobro vizijo samo zato, ker jim banke zapirajo vrata. To področje je treba urediti." Kot pravi, sam trenutno rešitve išče v banki v tujini. "Glede bank je treba hitro odreagirati, saj si ne predstavljam gospodarskega subjekta brez podpore bank."

Za Pomurje pa direktor Tratnjek meni, da imamo tukajšnji prebivalci dovolj tega, da nam vsi govorijo, kako smo pridni. Izpostavil je primer podjetja Carthago, kjer odpuščajo pridne delavce in jih nadomeščajo z novimi, ker podjetje za to od države dobi olajšave. Pri tem poziva državo, da na tem področju naredi red: "Pritisniti moramo na določene obstoječe institucije, ki bi lahko pripomogle k temu, da bi nam bilo vsem boljše."

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo o prihodnosti Pomurja pravi, da mora izkoristiti potencial, ki mu ga dajejo industrijske cone. Sprejeti so bili namreč ukrepi o znižanju cen zemljišč in ustvarjeni prijaznejši pogoji za investitorje. Tu pa sedaj nagovarja lokalne pristojne k premišljenemu ukrepanju, pri čemer naj ne vidijo v industrijskih conah le priložnosti za polnjenje občinskih proračunov.

Pomurski turizem mora spremeniti sistem lastništva
Problematično se ministru zdi tudi lastništvo v pomurskem turizmu. Tu bo po njegovem mnenju treba iskati nove strateške partnerje, ki bodo zaustavili izčrpavanje pomurskih zdravilišč. Zatrjuje, da so narejeni dobri projekti na tem področju, so tudi investitorji, potrebno pa bo ukrepati, preden bo prepozno.

V Pomurju se bomo mogli po ministrovih besedah soočiti tudi z nekimi drugimi problemi: izpostavil je problem Nafte, za Muro pa upa, da ne bomo deležni kakšnih novih pretresov in se bodo zadeve stabilizirale. Meni, da moramo poiskati rešitve tudi za druge družbe v Pomurju (izpostavlja Pomurko) in speljati investicijo Pomurski vodovod.


Več v Gospodarstvo