Ostanimo v stiku - Simbioz@ 2012

14 udeležencev projekta računalniškega opismenjevanja v Radencih

Filip Matko, ponedeljek, 15. oktober 2012 ob 22:56
Ostanimo v stiku - Simbioz@ 2012

Ostanimo v stiku - Simbioz@ 2012

Letos že drugič po vsej Sloveniji poteka projekt Simbioz@, vseslovenski prostovoljski projekt za medgeneracijsko sodelovanje, ko se seniorke in seniorji uče veščin računalništva.

Kot vemo, je leto 2012 proglašeno za leto aktivnega staranja in medgeneracijskega sodelovanja in osrednji namen projekta Simbioz@ je omogočiti čim večjemu številu starejših (prijavilo se jih je preko pet tisoč) pozitivno izkušnjo z uporabo računalnika in mobilnega telefona ter ob tem čim večjemu številu mladih (prijavilo se jih je preko tri tisoč) pozitivno izkušnjo pri poučevanju starejših. V osnovi gre za to, da se starejši v večji meri odločajo za vključitev v vseživljenjsko učenje in tako pomagajo k dvigovanju ravni kakovosti življenja.

Takšnih je v dneh od 15.  do 19. oktobra v Radencih (po vsej Sloveniji 300 takšnih lokacij) prijavljenih 14. Zanje skrbijo trije mentorji na Osnovni šoli Radenci: »Pozdrav iz Simbioz@ delavnice ! Pozdravljen prijatelj ! Danes sem na brezplačni delavnici. Sedim za računalnikom in tipkam besedilo. Iskanje črk na tipkovnici je prav zabavno. Prideš naslednjič tudi ti ? Pokvaril se mi je mobitel, zato me lahko pokličeš na 02 / 566 – 930 – 08, kjer sem vedno dosegljiv. Lep pozdrav, Filip…« se je tako v ponedeljek, 15. oktobra, ob 18.30 shranilo v posebno mapo računalnika v računalniški učilnici Osnovne šole Radenci v okviru enotedenskega programa »Ostanimo v stiku« - e-pismena Slovenija »Simbioz@ 2012«. Simon Belec, Simon Prajndl in Milko Zamuda kot »računalniški mački« so prvi dan prvega druženja z računalniki za 14 seniork in seniorjev svoje bogato znanje usmerili na sam začetek: vklop računalnika, uporaba miške in tipkovnice, odpiranje map, datotek in programov. Ob pomoči programa »slikar« so udeleženci računalniške delavnice Simbioz@ 2012 vadili rokovanje z miško ter narisali risbo, v programu Word pa so se učili pisanja in urejanja ter shranjevanja besedil. Marsikdo je ob tem ugotovil svojo nespretnost oziroma »trdoto« prstov, a se obenem čudil, kaj vse se na računalniku zmore, pa čeprav samo v prvih dveh učnih urah.

Naslednje dni bodo seniorke in seniorji ob pomoči mentorjev poiskali odgovore na različna vprašanja preko spleta, opozorjeni bodo na nevarnosti na spletu in seznanjeni z vedno več opravki, ki se jih lahko postori preko interneta. Lahko se bodo naučili pošiljanja elektronske pošte ter se naučili ustvarili lasten uporabniški račun. Spoznali se bodo še z družbenim omrežjem Facebook, pa še z uporabo mobilnega telefona (klicanje, pošiljanje SMS in MMS sporočil ter drugih orodij).


Več v Kultura in izobraževanje