Simbioz@ 2012 klika v svet

14 udeležencev projekta računalniškega opismenjevanja v Radencih

Filip Matko, sreda, 17. oktober 2012 ob 09:38
V pomoč kar dva Simona

V pomoč kar dva Simona

Od 15. oktobra v Radencih poteka računalniško opismenjevanje v projektu Simbioz@ 2012, ki se ga udeležuje 14 slušateljic oziroma slušateljev, v glavnem članov Društva Upokojencev Radenci. Zanje skrbijo trije mentorji (Simon Belec, Simon Prajndl in Milko Zamuda), ki so se jim kot dodatna pomoč v računalniški učilnici Osnovne šole Radenci drugi dan pridružili še učiteljica Lidija Strajnšak in učenec Črt Stajnko.

Ostanimo v stiku - Simbioz@ 2012
Ostanimo v stiku - Simbioz@ 2012

Za računalniškimi začetniki je bil po prvem dnevu vklop računalnika, uporaba miške in tipkovnice, odpiranje map, datotek in programov. Ob pomoči programa »slikar« še vadba rokovanja z miško, v programu Word pa pisanje in urejanje ter shranjevanje besedil. Nespretnost oziroma »trdota« prstov je drugi dan bila že nekoliko manjša in odprlo se je novo obzorje: Klik v svet ! Ta modul je poskrbel, da bodo lahko tudi starejši poiskali odgvoore na različna vprašanja preko spleta in tam delili svoje izkušnje in znanja. Opozorjeni so bili na nevarnosti na spletu in seznanjeni z vedno več opravki, ki se jih lahko postori preko interneta. Tako so lahko samo z nekaj kliki poiskali dnevne novice (politika, vreme, šport, črna kronika…), telefonske številke kogarkoli, ponudbe in odpiralne čase trgovin, vozne rede prevoznikov, glasbene novitete, risanke za svoje vnuke, kot tudi zemljevide celotnega sveta ali svojega domačega kraja, pa tudi vsemogoče podatke (Wikipedija, Google, Najdi.si, YouTube…).

Že dan pozneje pa se bodo naučili pošiljanja elektronske pošte ter se naučili ustvariti lasten uporabniški račun, v naslednjih dveh dnevih pa še spoznali družbeno omrežje Facebook ter uporabo mobilnega telefona (klicanje, pošiljanje SMS in MMS sporočil ter drugih orodij).


Več v Kultura in izobraževanje