Prva svečka na torti seniorjev

Obletnica začetka DOSOR-jevih seniorskih večerov

Filip Matko, sobota, 20. oktober 2012 ob 23:04
Marija in Helana sta zarezali v torto

Marija in Helana sta zarezali v torto

Oktobra lani, tretji četrtek v mesecu, je bil v DOSOR-ju (Dom starejših občanov Radenci) organiziran prvi seniorski večer. Osnovna poanta seniorskih večerov je druženje ob klepetu, pripovedih, petju in plesu.

Pobuda je prišla s strani Društva upokojencev Radenci (ta ima svoj sedež oziroma pisarno tudi v DOSOR-ju) in »skrb« je prevzela tedanja predsednica tega društva Marija Erveš, ki pa je od letošnje pomladi dalje podpredsednica društva. S strani DOSOR-ja je v duetu skrbnic seniorskih večerov Helena Stanek Maguša. Tako je tovrstnemu srečevanju namenjen vsak tretji četrtek v mesecu, med 19. in 21. uro, običajno v »tretjem delu« domske jedilnice. Helena ima običajno na skrbi ozvočenje ter glasbo s CD-jev, vendar skrbnici vseeno privabita v goste glasbenike, da vse sodelujoče spremlja ob pesmi in plesu glasba »v živo«. Vodstvo DOSOR-ja poskrbi za napitke iz domske restavracijie, mentorici pa od časa do časa privabita tudi kakšnega sponzorja. Udeleženci večerov so v glavnem stanovalke in stanovalci DOSOR-ja, ki se jim pridružijo članice in člani Društva upokojencev Radenci. Dobrodošli so in pridejo tudi drugi obiskovalci.

In tako je tokratni tretji četrtek, 18. oktobra, potekala prva obletnica DOSOR-jevih seniorskih večerov. V goste je prišla Suzana Žuža Lebar iz Murske Sobote. Ona piše in bere pesmi in že za lanski prednovoletni seniorski večer, bilo je to decembra, je napisala pesem, ki se jo da zapeti na melodijo Marina. Pod naslovom »Seniorski večeri« bi naj to bila neke vrste himna druženj seniorjev v DOSOR-ju. A tokrat je k dosedanjim šestim kiticam dodala še sedmo – jubilejno: »…Tako pridni smo že eno leto / in svečko prvo bomo ugasnili,/ z veseljem v drugo leto stopili,/ si zdravje, srečo, krepili. Poetinja Suzana je imela s seboj tudi harmoniko. Ob njenih zvokih je pesem »Seniorski večeri« zadonela iz grl enaindvajseterice prisotnih. Na harmoniko je zaigrala tudi Melita Rauter, ki je sicer zaposlena v kuhinji DOSOR-ja, a je enkratna glasbenica. Na seniorskih večerih je že igrala na klavir in tudi tokrat je bilo tako. Helena je vse obvestila, da je za jubilejni večer sponzoriral pijačo znani, večkrat nagrajeni, vinogradnik Ivan Satler iz Spodnjih Ivanjec.  V DOSOR-jevi kuhinji pa so pripravili jubilejno torto. Na njej se je prižgalo prvo svečko in udeleženci obletnice so ob tem veselo zapeli.

Vsem je ob tej priložnosti bil razdeljena nova številka »Dosorjevih novičk«, ki so izšle v povsem novi obliki. A udeleženci jubilejnega večera so se ob pesmi ter plesu (zaplesali so tudi kolo !) družili do 21. ure.


Več v Družabno