Srečanja starejših v Radencih

Pogostitve na Kapeli v Murščaku in Radencih

Filip Matko, torek, 23. oktober 2012 ob 16:19
Prijetno vzdušje v dvorani

Prijetno vzdušje v dvorani

Proti koncu koledarskega leta se tudi v Občini Radenci zvrstijo srečanja starejših občanov, ki so stari nad 70 let. Občina finančno omogoči pogostitev s kosilom, organizacijo srečanj pa zagotovijo štiri krajevne organizacije Rdečega križa: Janžev vrh (pododbor radgonske krajevne organizacije RK), Murščak, Kapela in Radenci. Vse občanke in občane, ki se zaradi bolezni teh srečanj ne udeležijo, pa se obišče na domu z darilcem enake vrednosti, kot je bila zagotovljena za ostale pogostitev.

Tako je za občanke in občane, ki jih imajo na skrbi aktivisti Rdečega križa na Janževem vrhu, predvideno tradicionalno vsakoletno srečanje okrog Martinovega. A ostale tri krajevne organizacije RK so ta srečanja že pripravile. Prvo letošnje srečanje, ko govorimo tudi o »Evropskem letu aktivnega staranja in solidarnosti med generacijami«, je Krajevna organizacija RK Kapela pripravila ter izvedla v soboto, 13. oktobra, v prostorih Osnovne šole Kapela. V prostorih Ribiškega doma Hrastje  Mota je v soboto, 20. oktobra, družabno srečanje pripravila in izvedla Krajevna organizacija RK Murščak.

A Krajevna organizacija RK Radenci je s svojimi aktivistkami in aktivisti srečanje pripravila v ponedeljek, 21. oktobra, v prostorih DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci. Na tem srečanju se je zbralo kar 225 občank in občanov, starih nad 70 let. Ob tej priložnosti (Evropsko  leto aktivnega staranja…) je bila možnost za razmislek o tem, da se življenjska doba evropskih prebivalcev, pa tudi v Sloveniji, daljša ter o številnih priložnostih, ki jih to prinaša. V tem letu bi lahko prešli od besed k dejanjem ! Politika, nevladne organizacije, stroka in vsi ostali partnerji bi morali poskrbeti za prilagajanje novim demografskim razmeram na različnih področjih, kot so zaposlovanje (v Sloveniji vemo, da je vedno več nezaposlenih, predvsem mladih in da se zaposlenim delovna doba celo podaljšuje), pokojninski sistem (v Sloveniji vemo, da so pokojnine že dalj časa »zamrznjene«, velikemu številu prejemnikov pokojnin so se te zmanjšale), zdravstveno varstvo (v Sloveniji vemo, da je vedno več teh storitev in zdravil samoplačniških), socialna varnost (v Sloveniji vemo, da so se s 1. januarjem letos rigorozno zmanjšali nekateri socialni prejemki), izobraževanje odraslih, prostovoljstvo, stanovanjska politika, informacijska družba, promet itd.

O vsem tem je tekla beseda med udeleženci srečanja, ki so jih pozdravile v uvodu v imenu Občine Radenci (obenem je opravičila odsotnost župana) Vera Sever, v imenu Območnega združenja RK Gornja Radgona predsednica Silva Vračko ter v imenu Društva upokojencev Radenci predsednica Jelka Hribar. Svoj pozdrav so izrekli tudi stanovalke in stanovalci bivalne enote Hrastovec Trate v Radencih. Kulturni program so izvedli drugošolci, tretješolci in četrtošolci Osnovne šole Radenci, ki so opomnili, da kjer si starost in mladost podajata roke, je otroštvo srečno, starost pa lepa. Šolarji vedo, da stari ljudje potrebujejo veliko pomoči in razumevanja, predvsem pa prijaznosti in toplih besed. Prepričani so, da svoji babici in svojemu dedku ni težko biti dober, marljiv vnuček. A veliko je starejših, ki svojih vnučkov nimajo. Tem toliko bolj polepšajo urice v DOSOR-ju šolarji v okviru enomesečnih nastopov Nitke prijateljstva.

Za zabavni del srečanja pa je poskrbel Štefan Sečko Legijaš (one man band) z Vaneče v Prekmurju, ki je z melodijami marsikoga izmed udeležencev srečanja pritegnil k petju, pa tudi na plesišče.


Več v Družabno