Slike Rajka Ferka

Razstava v mariborskem hotelu Habakuk pod Pohorjem

Filip Matko, nedelja, 28. oktober 2012 ob 12:42
Rajko Ferk in Tamara Vogrin

Rajko Ferk in Tamara Vogrin

Pred dnevi smo poročali o uspešni razstavi slikarke Tamare Vogrin Tare iz Gornje Radgone v Radencih, ki je s priložnostno razstavo sodelovala ob humanitarnem koncertu. Podobna priložnostna razstava je bila 15. junija letos v Gornji Radgoni ob koncertu, ko so se zbirala sredstva za pomoč trem socialno ogroženim družinam. Tedaj je s svojimi slikami na razstavi sodeloval slikar Rajko Ferk iz Maribora, ki je slikarski kolega Tamari Vogrin Tari. Le-ta mu je na njegovi razstavi januarja letos v hotelu Betnava v Mariboru izročila portret.

In v prostorih hotela Habakuk v Mariboru je v soboto, 27. oktobra, nekaj po 18. uri bila odprta razstava likovnih del slikarja Rajka Ferka iz Maribora. Javnosti se predstavlja tokrat kar s 30 deli. Gre za akrilna dela na platnu, naslikana s slikarsko lopatico. Na ogled bodo verjetno vse do konca tega koledarskega leta. S slikanjem se Rajko ukvarja pravzaprav zadnjih deset let, lani pa je postal upravitelj galerije v hotelu Betnava v Mariboru. In kako se sedaj že uveljavljeni slikar spominja svojih začetkov slikanja pred desetletjem ?

Rajko Ferk: »Leta 2003 sem imel resne zdravstvene težave, zato sem opustil kajenje. Denar, namenjen za to razvado sem hranil tako dolgo, da je nastal zajeten kupček. Odpravil sem se v trgovino s slikarskimi potrebščinami. Nakupil sem vse po vrsti, od akrilov, pastelnih in oljnih barv, čopičev, platna, do raznih podlog…Ko sem prišel domov, nisem vedel, kaj naj začnem. Brez strokovne literature sem začel uporabljati barve na svoj način. Moja prva likovna dela so bila napravljena z rotringom in nato še z akvarelnimi barvami upodobljene vedute mojega Maribora, pozneje pa še ostala slovenska mesta. Kasneje sem začel z nanosom akrilnih barv, pomešanih s silikonskimi kiti na debelejši papir, pozneje na platno. Igra barv me je zastrupila. Zraven kolorita sem dodajal še figuraliko….Srečanje s profesorjem, akademskim kiparjem Vojkom Štuhecom, je bilo kot naročeno. Nesebično mi je dajal napotke in me usmerjal v slikanju

V desetih letih je Rajko Ferk zabeležil že 70 razstav po vsej Sloveniji, veliko slik pa podari tudi v dobrodelne namene. Po njegovem je dajati mnogo lepše, kot prejemati. Pravi: »Za menoj je že kar nekaj slikarske kilometrine oziroma za dober kilometer slik in mladim ustvarjalcem bi rad položil v srce, da je treba delati, delati, delati. Če se spomnim na prve korake, ko sem napravil prvi krog in nato stotega, je bilo jasno, da iz prvega, ki je bil podoben krompirju in zadnjega, ki je bil okrogel kot sonce, je vaja tista, ki šteje


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje