Prostorske težave ljutomerske glasbene šole

Zaradi varnosti so novo šolsko leto pričeli na štirih lokacijah v Ljutomeru

Prlekija-on.net, ponedeljek, 29. oktober 2012 ob 18:524
V lanskem šolskem letu so se na stavbi Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer pojavile razpoke na stenah, obokih in stebrih v pritličju šole, ki so izražale zaskrbljrnost zaradi varnosti učencev, zaposlenih ter vseh, ki se gibljejo v prostorih glasbene šole. Težave so opazili tudi pri povečanem nihanju in vibracijah na stropnih konstrukcijah v učilnicah, saj ima zgradba še strope iz lesenih tramov.

Glede te situacije, je ravnatelj Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer, Stanislav Lašič, povedal:

Bili smo mnenja, da je stanje na objektu resno, zato smo želeli, da se izvede strokovni pregled stanja konstrukcijskih elementov, stropov in zidov na objektu ter geološko preiskavo tal v območju pogrezanja, oziroma zaradi razpok na zidu.

Strokovni pregled prostorov je s finančno pomočjo občine Ljutomer kot ustanoviteljice izvedel Inštitut za raziskavo materialov in aplikacije IRMA.

V prejetem poročilu Inštituta za raziskavo materialov iz dne 19.4.2012, je bilo ugotovljeno, da lesene razponske stropne konstrukcije tal II. in III. etaže ne zadoščajo niti deformacijsko niti napetostno. V nekaterih delih objekta gre za katastrofalne-nedopustne prekoračitve, zato stropna konstrukcija glede na rezultate pregleda, ter namena uporabe ni primerna za nadaljno rabo - nujne so takojšnje rekonstrukcijske ojačitve.

Zaradi varnosti, ki jo kot ravnatelj šole moram zagotoviti, smo novo šolsko leto pričeli na štirih lokacijah v Ljutomeru.

Selitev v nadomestne prostore OŠ Cvetko Golar, Gimnazije Franca Miklošiča in športne dvorane ŠIC ob koncu avgusta 2012, nam predstavlja za našo dejavnost izredno težavo, saj smo z izvedbo pouka razkropljeni na štirih lokacijah po Ljutomeru. Ker še občina Ljutomer ni našla nadomestnih prostorov zbornice tajništva, računovodstva ter pisarne ravnatelja, so ti prostori v funkciji še na stari lokaciji.

V OŠ Cvetko Golar - šole s prilagojenim programom, v kateri stavbi v šolskem letu 2012/2013 deluje le pet oddelkov v katere je vključenih 27 učencev, smo pridobili 3 učilnice v katerih se izvaja samo naš pouk in tri učilnice v katerih dopolnjujemo našo dejavnost z aktivnostmi učencev OŠ Cvetko Golar od 14. ure naprej. Vse učilnice niso primerne za glasbeni pouk, saj niso med sabo izolirane, nimajo izolacijskih vrat, zato zvok prehaja iz učilnice v učilnico, kar seveda zelo moti pri izvedbi pouka.

V Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer imamo v souporabi štiri učilnice oz. kabinete njihovih profesorjev. Prostori so zelo mali, neprimerni za naš pouk, saj nekateri nimajo niti dnevne svetlobe.

Učilnico pozavne in dvorano za ples pa imamo v športni dvorani ŠIC Ljutomer ter tri oz. štiri učilnice v pritličju naše šole pod dvorano v delu šole, ki ni nevarno za bivanje.

V zgradbi glasbene šole je v funkciji še trenutno dvorana ter učilnice pod dvorano v pritličju. Ker se približuje zimski čas, moramo kljub temu stavbo ogrevati, kar bo povečalo stroške vzdrževanja, saj bomo morali del sredstev za materialne stroške namenjati tudi OŠ Cvetko Golar.

Ker smo že lansko jesen imeli težave z dotrajano kurilnico in kotlom na olje, lahko pride skozi zimski čas še do dodatnih težav.

Tako so se pogoji za izvedbo pouka in delovanje naše šole drastično spremenili. Vodstvo in delavci šole menimo, da je situacija izredno resna, zato želimo, da se nam zagotovi varne skupne  prostore. Po dveh mesecih pouka v  takšnih razmerah ugotavljamo, da bo na takšen način v nadaljevanju šolskega leta izredno težko delovati. Vsi si želimo, da ustanoviteljica občina Ljutomer, nemudoma pristopi k realizaciji in reševanju našega problema, in nam v najkrajšem možnem času zagotovi skupne prostore za nemoteno delo.


Več v Gospodarstvo