Podpora študentskih klubov predlogu Zakona o štipendiranju

Namen predloga Zakona o štipendiranju je izboljšanje pogojev prejemanje štipendij, katerih število je bistveno upadlo

Prlekija-on.net, ponedeljek, 5. november 2012 ob 11:49
Z današnjim dnem se prične zbiranje podpisov za predlog Zakona o štipendiranju, kjer sodelujejo tudi študentski klubi Slovenije. Tako Zveza ŠKIS kot študentski klubi pozivajo k oddaji podpisov pred Upravnimi enotami, kjer nudijo tudi dodatno informacijsko podporo, pomoč pri oddaji podpisa in so na voljo za dodatne informacije o predlogu Zakona o štipendiranju.

Pri oblikovanju predloga Zakona o štipendiranju je aktivno sodelovala tudi Zveza študentskih klubov Slovenije kot ena od entitet Študentske organizacije Slovenije, ki preko sodelovanja s študentskimi klubi pozna položaje študentov iz vseh lokalnih okolij Slovenije. Z današnjim dnem je v sodelovanju s študentskimi klubi aktivno pričela tudi z zbiranjem 5.000 potrebnih overjenih podpisov za podporo predlogu Zakona o štipendiranju. S prisotnostjo ob več kot 50-ih Upravnih enotah po vsej Sloveniji želi še dodatno izkazati podporo predlogu Zakona in ponuditi informacije o njegovi vsebini.

Namen predloga Zakona o štipendiranju je izboljšanje pogojev prejemanje štipendij, katerih število je bistveno upadlo, kljub zmanjševanju stroškov države  pri otroških dodatkih ter ukinitvijo dodatka glede na socialni položaj družine pri Zoisovih štipendijah. Da bi lahko še naprej zagotavljali dostopno izobrazbo, predlog zakona predvideva povečan obseg štipendij, zaradi katerih je ŠOS letos popustil pri pogajanjih in pristal na dvig koncesijskih dajatev pri študentskem delu.

Matic Sušnik, predsednik Zveze ŠKIS: »Ker se mladi čutimo dolžni sodelovati pri izhodu države iz krize, smo pripravili predlog Zakona o štipendiranju, ki temelji na prilagajanju zakonodaje bistveno višjim stroškom življenja in izobraževanja ter posledično vpliva na razvoj države. Naj bo to državna štipendija, ki omogoča izobraževanje za socialno šibke, Zoisova štipendija, ki išče potencial in nagrajuje razvijanje talenta, kadrovska štipendija, ki kombinira štipendijsko politiko in politiko zaposlovanja. V vseh primerih je smisel štipendij upravičen, zlorabe pa nedopustne. Tako želimo z zbiranjem overjenih podpisov pred Upravnimi enotami še dodatno podpreti predlog zakona, saj menimo, da bo le-ta vplival na delno izboljšanje položaja študentov


Več v Kultura in izobraževanje