Lažni policist na pomurski avtocesti meril hitrost in oglobil tujca

Lažnega policista bodo lendavski policisti zaradi izdajanja za uradno osebo in ponarejanja listin kazensko ovadili

Prlekija-on.net, ponedeljek, 5. november 2012 ob 13:06
Oprema lažnega policista

Oprema lažnega policista

Lendavski policisti so 25. oktobra 2012 v nočnem času na avtocestnem bencinskem servisu v Pincah nadzirali promet. Pri kontroli so ob 21.50 uri zaustavili in kontrolirali tudi 23- letnega Romuna, ki se je vozil z osebnim avtomobilom.

Tujec je policistoma pojasnil, da kontrola nad njim ni potrebna, saj ga je že malo pred tem kontroliral policist s civilnim vozilom in mu zaradi prekoračitve hitrosti izrekel tudi globo. Romunski voznik je policistoma pokazal tudi plačilni nalog, ki mu ga je ob 21.35 uri izdal policist zaradi prekrška. Policista sta pogledala plačilni nalog in ugotovila, da je plačilni nalog popoln ponaredek, ki pa je zelo podoben originalu plačilnega naloga, ki ga izdaja policija.

Ker sta policista posumila, da je tujca oglobil lažni policist, sta od tujca zbrala podrobnejše informacije o postopku s »policistom«, ki mu je izdal plačilni nalog.

Ugotovila sta, da sta se tujca in sopotnica peljala z osebnim avtomobilom po pomurski avtocesti iz smeri Murske Sobote, v smeri Madžarske. V bližini Turnišča ju je med vožnjo prehitel osebni avtomobil Škoda Octavia, karavan izvedbe. Tujec je v pogovoru s policistoma navedel tudi točno registrsko številko avtomobila. Ko ju je voznik Škode prehitel, se je v avtomobilu prižgala modra utripajoča luč, ki je bila vidna skozi šipo na zadnjih vratih.

Ker tujec ni vedel, kaj pomeni modra luč v civilnem avtomobilu, je začel prehitevati ta avtomobil. Med prehitevanjem mu je voznik Škode skozi okno pokazal rdečo luč. Romun je sklepal, da ga s civilnim avtomobilom zaustavlja policija, zato je prenehal prehitevati in avtomobilu Škoda sledil do izvoza Turnišče.

V krožišču pri izvozu Turnišče je iz vozila izstopil moški, ki je bil oblečen v anorak z napisom »Policija«. Od tujca je zahteval na vpogled dokumente. Nato mu je »policist« v angleškem jeziku ukazal, naj mu sledi do bližnjega bencinskega servisa v Turnišču. Na bencinskem servisu je tujca seznanil, da je storil prekršek, saj je prekoračil dovoljeno hitrost. Vozil naj bi 146 km/h, čeprav je hitrost na tem delu avtoceste omejena na 110 km/h.

Hkrati mu je pojasnil, da je za opisani prekršek predpisana globa v znesku 200 evrov, katero mora poravnati na Policijski postaji v Lendavi. Če pa tujec želi, lahko plača tudi na kraju samem. V tem primeru znaša globa le 100 evrov. Tujec se je strinjal, da plača globo na kraju prekrška. Ker pa je imel pri sebi le 70 evrov, mu je »policist« ponudil  tudi »popust« in mu za plačano kazen izdal ponarejeni plačilni nalog. Dodaten »popust« je vpisal tudi v plačilnem nalogu.

Policista sta prve ugotovitve iz razgovora s tujcem in registrsko številko avtomobila Škoda sporočila na OKC, ki je izdal vsem policijskim patruljam cirkularno obvestilo o iskanem avtomobilu Škoda, s katerim se vozi lažni policist.

Nekaj minut pred polnočjo so prometni policisti na avtocesti v bližini Turnišča izsledili iskano vozilo. Lažni policist je vozil neposredno za avtomobilom s tujimi registrskimi tablicami. Policisti so voznika avtomobila Škoda Octavia zaustavili. Ugotovili so, da je avtomobil vozil 29-letni domačin, ki stalno stanuje na območju UE Murska Sobota.

Pri vizualnem pregledu osebnega avtomobila Škoda Octavia sta policista opazila, da ima avtomobil na prednjem vetrobranskem steklu od znotraj nameščen video sistem – kamero, na sredini armaturne plošče pa snemalno napravo s predvajalnikom.  Na zadnji strani vozila v notranjosti za zadnjimi sedeži je bila nameščena modra utripajoča luč, katera je bila prekrita s kapo črne barve. Na kapo je bila privezana vrvica, ki je vodila k voznikovemu sedežu.

Zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja izdajanja za uradno osebo in zaradi ponarejanja listin, je bila osumljencu odvzeta prostost. Na podlagi pisne odredbe sodišča je bila opravljena hišna preiskava. Med preiskavo so policisti našli in zasegli:
  • 2 ponarejena plačilna naloga,
  • radijsko postajo,
  • anorak z napisom policija,
  • denar (bankovci, kovanci),
  • snemalnik-predvajalnik z vgrajenim ekranom,
  • kamero z nosilcem in povezovalnim kablom,
  • črno zimsko kapo z nameščeno vrvico bele barve,
  • loparček z napisom »STOP«,
  • policijsko kapo s šiltom,
  • našitek modre barve z napisom »POLICIJA«,
  • natisnjen zemljevid vzhodnega dela Slovenije,
  • računalnike, računalniko opremo,
  • svetilko
Lažnega policista bodo lendavski policisti zaradi izdajanja za uradno osebo in ponarejanja listin kazensko ovadili.


Več v Črna kronika