Predstavitev novih folklornih oblačil Folklornega društva Sv. Jurij ob Ščavnici

Obiskovalci so lahko videli pestro bero različnih plesov in slišali tudi nekaj ljudskih pesmi

Klavdija Bec, ponedeljek, 5. november 2012 ob 18:341
Folklorno društvo Sveti Jurij ob Ščavnici se je v soboto, 3. novembra, predstavilo v novi podobi, saj je bila celovečerna prireditev ljudskih plesov in pesmi namenjena predstavitvi novih folklornih oblačil in zahvali vsem tistim, ki so pri tej pridobitvi kakorkoli pomagali.

Narodna noša, v kateri so se jurjevški folkloristi predstavili, sodi v obdobje prehoda 19. v 20. stoletje in je bila izdelana na podlagi starih fotografij domačinov in številnih razgovorov z njimi, ki jih je opravila doktorica etnologije Marija Makarovič. Stik z gospo Makarovičevo je plesalcem pred leti pomagala vzpostaviti njihova prva mentorica Nataša Ros. Doktorica Marija Makarovič je v slovenskem etnografskem prostoru na področju raziskovanja oblačilne kulture opravila izjemno delo, zato so si domači folkloristi šteli v posebno čast, da jih je na sobotni prireditvi razveselila s svojim obiskom. Njena posebna, vendar skromna želja je bila, odnesti s seboj v Ljubljano eno domače jabolko, folkloristi so ji jih, njeni skromnosti navkljub, podarili eno košarico.

Obiskovalci so lahko videli pestro bero različnih plesov in slišali tudi nekaj ljudskih pesmi. Domačini so se najprej predstavili v starih oblačilih, tistih iz domačih podstrešij. Zgodovina njihovega društva sega v leto 2003, ko se je na pobudo Metke Marinič in Mateje Osterc, takratne predsednice Društva podeželske mladine Sveti Jurij ob Ščavnici, v gasilskem domu v Bolehnečicih zbralo nekaj fantov in deklet in v jesenskem času začelo s prvimi vajami, v prve korake zibenšrita, špicpolke, vrtenice itn. pa jih je uvedla Nataša Ros.

Na odru Kocbekove dvorane je bilo prijetno gledati tudi naše najmlajše plesalce, otroke vrtca Sonček iz Svetega Jurija ob Ščavnici. Tudi oni so v začetku tega leta dobili nova folklorna oblačila, ki so bila na srečanju otroških folklornih skupin s strani strokovne spremljevalke visoko ovrednotena. Pod mentorstvom Lidije Ropoša in Mateje Osterc poteka folklorni krožek v vrtcu letos že četrto leto in otroci, ga »zelo radi obiskujejo, najraje pa se igrajo ljudske igre«, pravita vzgojiteljici.

Pod vodstvom Alenke Ferenc Mlinarič in Nataše Paldauf so nastopili tudi jurjevški osnovnošolci, ki so v ljudskih plesih že pravi mojstri. Z diatonično harmoniko jih na njihovih nastopih spremlja Jože Kurbos.

Paša za oči je bil tudi nastop folklorne skupine Leščeček iz Veržeja. Leščečki so že dvakrat zastopali pomursko regijo na državnem srečanju odraslih folklornih skupin. S svojim nastopom so zatresli odrska tla od juga do severa Evrope, vse do daljne Škotske. V Kocbekovi dvorani so se predstavili s spletom Sem hodil k dekleti, katerega avtor postavitve je njihov umetniški vodja Marko Rus.

Za smeh in dobro voljo na prireditvi je s svojim humornim nastopom poskrbela Nastja Žunič. Zbranim je na šaljiv način razložila, kako so plesalci le prišli do novih folklornih oblačil.

Pisano pahljačo plesov (štajeriš, ti si baba nora, sotiš polko, kosmatačo, šamarjanko, navadni sotiš) so predstavili tudi folkloristi iz Kapele, ki so letos praznovali 15. obletnico delovanja.

Kulturni program so v novih nošah zaključili jurjevški folkloristi. Njihova zdajšnja mentorica je Nataša Paldauf, ki je na področju folklore vsestransko aktivna, saj pleše tudi v Folklorni skupini Janko Divjak Kapela, mentorica pa je tudi učencem, ki so vključeni v interesno dejavnost Ljudski plesi na OŠ Sveti Jurij ob Ščavnici.  Zanimivost večera je bil njihov ples Ti si moja, ki velja za edini znani jurjevški ples, zabeležen pa je tudi v strokovni literaturi.

Predsednik Folklornega društva Sveti Jurij ob Ščavnici Roman Paldauf je ob koncu izročil zahvale:
Mariji Makarovič, Nataši Ros, Nadi Jevšinek za šivanje oblek, Čevljarstvu Gradišnik iz Lenarta, podjetju Klobuki STB d. o. o., Vlasti Rožman za šivanje naglavnih peč in Olgi Šalamun za šivanje plesnih rut.

Za sofinanciranje noš so zahvale prejeli:
Občina Sveti Jurij ob Ščavnici, Jožica Kolbl, Jože Braček, Darinka Štuhec, Dušan Kavoš in Janja Njivar.


Več v Kultura in izobraževanje