Martinovo ob zaseki na kruhu

Drugič »zabel party« v radenskem DOSOR-ju

Filip Matko, četrtek, 8. november 2012 ob 10:501
Marija Števanec, kuhar Marko in Andreja Klemenčič

Marija Števanec, kuhar Marko in Andreja Klemenčič

Sonce se daje goricam. Vroč je letni žejni dan. Nalil sem vode pticam, nalil sem kupico si sam…

je prva kitica ene izmed »vinskih« pesmi Slavka Fidlerja, ki smo jih precej lahko slišali v restavracijskih prostorih DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, ko so v sredo, 7. novembra, pod vodstvom Andreje Klemenčič pripravili že drugi »zabel party«.

Podobno kot lansko leto je Andreja Klemenčič zelo uspešna bila tudi letos. Po 13.30 se je ob zvokih harmonike Stanka Ilješa pričel »zabel party« (domsko druženje ob kruhu, namazanem z zaseko). Tedaj je domski kuhar Marko pripeljal v DOSOR-jevo restavracijo rezine doma spečenega kruha, ki ga je darovala Marija Števanec (Mariška) iz Radenec. H kruhu je dodala še nekaj zaseke in k namazanemu kruhu z zaseko so bile dodane še čebula, paprika in kumarice. Iz domače peči Mariške so na servirnih krožnikih zadišali kar štirje kolači domačega kruha, razrezani na rezine.

Pa spet iz pesmi Slavka Fidlerja:

…V kleti mošt že vreje.
Martin ga že počasi nosi.
Danes si še mošta bom nalil
in ga na Tvoje zdravje spil…

Kajti bila je to sreda pred Martinovo nedeljo. In Andreja Klemenčič je poskrbela še za posebno presenečenje. V goste je povabila dolgoletni uspešni vinogradniški par, Marijo in Alojza (z nazivom vinskega viteza !) Slavič iz Radenec. V DOSOR-jeve restavracijske prostore ju je pospremil ob zvokih frajtonarice Stanko Ilješ. Njun prihod je bil namenjen temu, da prikažeta stari obred blagoslovitve vinskega mošta v vino. Ob tej priložnosti se je Marija predstavila v vlogi »vinske kraljice«, a Alojz v vlogi »svetega Martina«. Vinski mošt (zagotovila ga je Andreja Klemenčič) je bil ob zanimivem in šaljivem obredu kar kmalu blagoslovljen v vino (vino sta zagotovila Slavičeva) in z velikim veseljem so se v program vključili tudi nekatere stanovalke in stanovalci DOSOR-ja. Glasno so v mikrofon brali pesmi Slavka Fidlerja:

»…Jutri pa že vino
Bog nam daj, da vse leto
bomo srečno pili kapljico sveto…«

Bile so to pesmi, ki so namenjene vinogradništvu, vinu in običajem ob njem, kot je zgoraj objavljen vzorec. Ob zvokih harmonike Stanka Ilješa so udeleženci »zabel party-ja« zapeli številne ljudske in ponarodele pesmi, nekateri pa so celo zaplesali.


Več v Družabno