Prekmurski film Štraf sprejet na največjih eko festival v Evropi

Film Osnovne šole II Murska Sobota »ŠTRAF« je nastal v okviru javnega razpisa G-Rajskega festivala

Prlekija-on.net, petek, 9. november 2012 ob 14:37
Štraf

Štraf

Film Osnovne šole II  Murska Sobota »ŠTRAF« je nastal v okviru javnega razpisa G-Rajskega festivala, mednarodnega festivala naravoslovnega filma in osveščanja o trajnostnem razvoju. Namen mladinske kategorije »Junior« je spodbujati mladino, ki je šele na pragu spoznavanja tako ekoloških prizadevanj in kakor tudi filmske umetnosti.

Idejna zasnova filma »ŠTRAF« temelji na country pesmi Curlyja Putnama, ki jo je prvič uglasbil leta 1964 John Darrell in je v interpretaciji Toma Jonesa postala svetovni hit in evergreen.

Zgodbo o hrepenenju kaznjenca so učenci prenesli na sodobno ekološko tematiko, kar v prekmurskem dialektu povzema tudi naslov –»Štraf« (kazen, rana, pot). Angažma filma se premišljeno sklicuje na reference iz okoljevarstva, filma in glasbe ter vzpodbuja otroke in mladino k ustvarjanju video in filmskih vsebin ter tako nagovarja širši krog gledalcev.

Film je na G-Rajskem festivalu, ki je potekal od 24.5 do 26.5. 2012 na Gradu na Goričkem, prejel po mnenju strokovne žirije (Leon Krpič, Aleša Valič, Vojko Anzeljc) nagrado za najboljši kratki film v kategoriji Junior ter priporočilo za prijavo filma na »Green screen Fest« v Beogradu, kjer so film sprejeli v tekmovalni program. Iskrene čestitke so prejeli tudi s strani Aljoše Bagole, kreativnega direktorja Pristopa.

V filmu so igrali:
Alen Lončar, Gašper Marič, Tim Hajdinjak, Jaka Ambruš, Sara Flegar, Nina Babič, Sanja Toplak, Tomaž Peček, Špela Kozar, Bogomila Kuhar, Tjaša Flegar, Iva Gabor.

Priredba in besedilo glasbe: Marko Wolf, prof
Harmonika: Gašper Marič
Glas: Matej Lopert
Ton: Marko Wolf, prof. (snemano v pisarni ravnateljice:)
Kamera: Marko Wolf, Gašper Marič
Montaža: Marko Wolf
Prevod: Klaudija Berden, prof.
Scenarij: Matjaž Geder, prof. in Marko Wolf, prof.
Režija: Marko Wolf, prof. in Matjaž Geder, prof
Produkcija: OŠ II Murska Sobota v sodelovanju s PNV Group.
Iskrena hvala ekokmetiji Vratarič iz Polane.

Omeniti je potrebno, da ta film ni zgolj en uspeli projekt, ampak so z učenci pripravili že kar nekaj znanih in nagrajenih osnovnošolskih filmov:
  • Rompompom (2009)- 1. nagrada v vseslovenskem projektu "Policist Leon svetuje", ki ga razpisuje Ministrstvo za notranje zadeve - Policija
  • GeEsEm (2010) - 1. nagrada po izboru publike na Mikkrofilm festivalu
  • A.D.R.E.N.A.L.I.N (2011) - film posnet v sodelovanju s skupino Siddharta
  • A.D.R.E.N.A.L.I.N (2012) – 2. Nagrada na festivalu »Koušta«
Vse te filme in mesečno izobraževalno oddajo "Šola za radovedne" lahko najdete na medijski šolski spletni strani www.solazaradovedne.si , ki je že kar dobro uveljavljen koncept dobre prakse v širši regiji (sodelovanje z Gimnazijo Franca Miklošiča Ljutomer, Ekonomsko gimnazijo MS, Ljudsko univerzo MS, Mestno občino Murska Sobota …)

Ker delajo stvari sistematično, v šoli povezujejo več dejavnosti, ki se med seboj prepletajo in dopolnjujejo:
  • Izbirni predmet šolsko novinarstvo (mentorja: Anita Borovič, Marko Wolf)
  • Gledališki klub (mentorja: Matjaž Geder, Marko Wolf)
  • Video krožek s filmskimi vsebinami (mentor: Marko Wolf)
  • Radijske ure (mentorica: Majda Kerčmar)


Več v Glasba in film