Predstavili podrobnosti o primeru pobleglega voznika, ki je po prijetju umrl

Generalni direktor policije je zaradi razjasnitve vseh okoliščin ustanovil komisijo, ki bo preverila strokovnost in zakonitost postopkov

Prlekija-on.net, torek, 13. november 2012 ob 15:151
Danes je v prostorih PU Murska Sobota potekala tiskovna konferenca, kjer so sodelovali Drago Ribaš, direktor policijske uprave in Damir Ivančič, vodja sektorja kriminalistične policije PU Murska Sobota in s strani varnostnih organov gospod Joachim Huber, predstavnik za stike z javnostmi policijske direkcije za Štajersko.

Namen tiskovne konference je bil, da so javnost seznanili z ugotovitvami, ki so jih uspeli zbrati do tega trenutka glede dogodka, ki se je odvijal v soboto 10.11.2012, o primeru pobleglega voznika, ki je po prijetju umrl.

Pobegli voznik po prijetju umrl
Pobegli voznik po prijetju umrl

Drago Ribaš je predstavil ugotovitve slovenske policije:

Če povem najprej nekaj besed o pravni podlagi prihoda kolegov iz R Avstrije v našo državo:
Ukrep čezmejnega zasledovanja, ki je bil izveden s strani slovenske in avstrijske policije je bil izveden na podlagi dvostranske mednarodne pogodbe med Republiko Slovenijo in Republiko Avstrijo o policijskem sodelovanju in je hkrati tudi v skladu s schengenskimi standardi oz. zakonodajo.

Določila mednarodne pogodbe dovoljujejo policijama obeh držav, da v določenih primerih, ko policija ene države zasleduje osebo, ki je bila zalotena pri kaznivem dejanju ali osebi, ki je na begu iz pripora ali zapora ali osebi, ki se je izognila policijski kontroli in bi lahko bila zaradi tega ogrožena javna varnost, prestopi državno mejo in nadaljuje zasledovanja do prijetja s strani pristojnih organov druge države pogodbenice na njenem teritoriju.

Pred prestopom državne meje morajo policijske enote obvestiti drugo državo, če pa to ni mogoče, pa takoj ko so prestopili državno mejo. Po predhodnih pridobljenih podatkih avstrijske policije, so bili v okviru konkretnega dogodka izpolnjeni potrebni pogoji za izvedo ukrepa čezmejnega zasledovanja.

Do sedaj zbrana obvestila o dogajanju:
Dne 10.11.2012 ob 10.51 uri je bil OKC PU Maribor seznanjen s strani varnostnega organa R Avstrije seznanjen, da zasledujejo v smeri državne meje  voznika osebnega avtomobila znamke Seat Leon avstrijskih registrskih označb po avtocesti A 9 proti Šentilju. Čez eno minuto pa so poklicali še enkrat in potrdili, da je vozilo vstopilo v našo državo in da mu sledi njihovo službeno vozilo.

Ob 11.04 uri je bil s strani kolega iz PU Maribor o dogodku obveščen OKC PU Murska Sobota in tudi o možnosti, da bo zasledovanje potekalo po avtocesti v smeri R Madžarske. Vodja izmene OKC je o tem seznanil patrulje PPIU in PPP Murska Sobota, ki so bile na ali v bližini avtoceste in vse patrulje na terenu. Ob 11.13 uri je patrulja PPIU zaznala vozilo osumljenca in vozilo avstrijskih varnostnih organov, ki sta pasirala mimo izvoza za Lipovce. Zaradi velike hitrosti vozila osumljenca so se dogovorili, da ga bodo poskušali zaustaviti v bližini Turnišča.

Tam so patrulja PPP Murska Sobota z vzporedno vožnjo s tovornim vozilom in patrulje za osumljenih uspele voznika prisiliti, da je vozilo ustavil na vozišču.  Policista PPP sta stopila do vozila osumljenega in ga pozivala naj izstopi iz vozila, ko je eden od policistov odprl sprednja desna vrata vozila je osumljeni  vrgel v njega dežnik, ki se je odprl v policista in nato sunkovito speljal. Pri tem je zadel službeno vozilo WV transporter in ga kljub temu, da je bila aktivirana v vozilu ročna zavora, potisnil bočno za toliko, da je lahko nadaljeval vožnjo v smeri R Madžarske.

Zaradi tega je OKC na avtocesti pred madžarsko mejo in sicer na izvozu za počivališče Pince organiziral novo blokado z tovornimi vozili, ki so bila takrat tam in službenim vozilom. Ob 11.24 uri je voznik zaustavil svoje vozilo pred blokado in poskusil vozilo obrniti v smeri R Slovenije, vendar so njegov poskus policisti onemogočili s tem, da so svoja vozila postavili zraven njegovega.

Policisti so voznika pozivali naj odpre vrata vozila in izstopi. Ker ukazov ni upošteval so policisti razbili prednje steklo ter naknadno, ko se je voznik umaknil na zadnjo klop vozila, še dve zatemnjeni stekli na zadnjih vratih zaklenjenega vozila, ga z uporabo plinskega razpršilca in fizične sile obvladali in mu zaradi preprečitve nadaljnjega upiranja in nadaljnje vožnje nadeli plastično zatego. Osumljenemu so zaradi  njegovega obnašanja (neobvladljivo, agresivno in histerično vedenje) ter manjših poškodb zagotovili zdravniško pomoč. Z reševalnim vozilom je bil odpeljan v splošno bolnišnico Murska Sobota, kjer je ob cca. 12.30 uri umrl. Preiskovalni sodnik Okrožnega sodišča je naknadno izdal odredbo za sodno obdukcijo, ki bo opravljena danes 13. 11. 2012 v Ljubljani, zato natančnejših podatkov o vzroku smrti ne moremo povedati.

Osumljeni je bil identificiran na podlagi osebnih dokumentov in naslednji dan prek staršev je star 43 let in je doma iz območja Dunaja.

Na službenem vozilu policije VW transporter je po nestrokovni oceni nastalo 1.500 evrov škode, na vozilu od osumljenega pa je nastalo za 5000 evrov škode in je v nevoznem stanju.

Glede suma storitve kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari in preprečitve uradnega dejanja uradni osebi bomo po končanem postopku podali poročilo na ODT Murska Sobota.

Potrebno je posebej poudariti, da je šlo za izjemno rizičen postopek, ki se je dogajal na odprti avtocesti in pri zelo visoki hitrosti (po podatku kolegov iz R Avstrije je osumljeni ves čas vozil s hitrostjo okoli 200 km na uro). Voznik je bil v R Sloveniji od vstopa v državo do prijetja 32 minut ob tem, da gre pri tem za razdaljo 91 km.

Policisti PPP in PPIU Murska Sobota in OKC ter PP Lendava so po prvih ugotovitvah izvedli postopke strokovno in z izjemno hrabrostjo, saj so ob obeh primerih poskusa prijetja izpostavili svojo osebno varnost in življenja in jim zato izrekam javno pohvalo.

Ker je osumljeni umrl po opravljenem policijskem postopku je generalni direktor policije zaradi razjasnitve vseh okoliščin ustanovil komisijo, ki bo preverila strokovnost in zakonitost postopkov v skladu z določbami 105. člena  Pravilnika o policijskih pooblastilih.

Pozneje še sledijo informacije ugotovitve avstrijskih policistov.


Več v Črna kronika

Policija

Pogrešano mladoletnico našli

četrtek, 25. april 2024 ob 13:39
Policija

Ormoški policisti 60-letnici zasegli naboje

četrtek, 25. april 2024 ob 11:41