MePZ Cantate prejel nagrado za perspektivno zasedbo

Mladi pevci MePZ Cantate so se minulo soboto na Ptuju predstavili s temo Pesmi iz filmov Miška Kranjca

Prlekija-on.net, torek, 20. november 2012 ob 15:56
Mešani pevski zbor Cantate

Mešani pevski zbor Cantate

V mesecu novembru potekajo regijske revije srednješolskih in odraslih pevskih zborov Sozvočenja 2012 po celi Sloveniji. Na 4 koncertih so se in se še bodo predstavili od 5 – 6 izbranih zborov, ki so se prijavili na revijo pod določenimi pogoji.

Sodelujejo lahko srednješolske in odrasle zborovske zasedbe, ki so dosegle najmanj bronasto priznanje na regijskem tekmovanju 2011 ali so sodelovali na izbranih revijah v letu 2010 in 2012. Možnost so dobili tudi manj uveljavljeni zbori, ki so jih na regijski oz. državni nivo predlagali strokovni spremljevalci na območnih revijah v letu 2012. Tako je svojo priložnost dobil tudi Mešani pevski zbor Cantate iz Murske Sobote, ki to leto obeležuje komaj 5 let. Mladi in ambiciozni pevci so se morali zelo potruditi s prijavo in biti zelo izvirni, saj je moral program, s katerim se je zbor prijavljal biti tematsko zaokrožen in na reviji predstavljen čim bolj zanimivo v skromnih 18 minutah.

Mladi pevci MePZ Cantate so se tako minulo soboto na Ptuju predstavili s temo Pesmi iz filmov Miška Kranjca. Poleg ostalih 4 zborov iz Štajerskega konca so bili edini, ki so k zborovskem petju dodali majhen del teatra in povezano predstavili pesmi Vsi so venci bejli, Zrelo je žito in Spejvaj nama Katica. Pesmi prestavljajo skromno življenje prekmurskega človeka, kot tudi življenje samega Miška Kranjca. Slišimo jih lahko v filmih Povest o dobrih ljudeh in Strici so mi povedali.

Koncert sta spremljala strokovna spremljevalca Danica Pirečnik in Sebastjan Vrhovnik, ki  sta na koncu ocenila tematsko zaokroženost sporeda in dobro interpretacijo izvedenega programa. Najboljšo oceno za Štajersko in Pomursko regijo je dobila vokalna skupina Fantje na vasi, KUD Rače s tematiko Novozvočenja. Prejeli so prvo nagrado in se uvrstili na sklepni koncert, ki bo posvečen obeležitvi svetovnega dne zborovskega petja, 8.12.2012 na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani.

Mešani pevski zbor Cantate, edini Pomurski zbor na letošnjih Sozvočenjih,  je prejel zelo spodbudno nagrado za najbolj perspektiven zbor. Organizator letošnjih regijskih Sozvočenj krije stroške gostujočega mentorja ali zborovodja po izboru zbora na enodnevnih intenzivnih vajah v vrednosti 400€. Pričakujemo lahko, da se bodo pevci Mepz Cantate s tako vnemo, kot so jo pokazali na tej reviji, hitro vrinili med najboljše slovenske zbore. Glede na to, da prihaja čas Božiča in božičnih pesmi, jih boste sigurno imeli priložnost doživeti kje tudi v živo, če ne prej pa na koncertu ob njihovem 5 letnem delovanju prihodnjo pomlad.


Več v Kultura in izobraževanje