Lani straniščna metlica, letos le malo bolje

Lani je občina Ljutomer dobila naziv najslabšega javnega stranišča, letos je končala na predzadnjem mestu

Prlekija-on.net, torek, 20. november 2012 ob 21:247
Javno stranišče v Ljutomeru

Javno stranišče v Ljutomeru

V Društvu za kronično vnetno črevesno bolezen (KVČB) so tudi letos izbirali Naj javno stranišče 2012. Kot preteklo leto, je tudi letos to priznanje dobila Mestna občina Koper. Lani je občina Ljutomer "zmagala" v kategoriji Najslabša javna stranišča, letos je končala na predzadnjem mestu.

Posebna žirija je obiskala 150 javnih stranišč po vsej Sloveniji in jih ocenjevala javna po kriterijih: dostopnost javnih stranišč, urejenost in higiena sanitarnih prostorov, označenost dostopa, število sanitarij, velikost, stanje opreme in higienski material.

Dosežena mesta 35 obiskanih občin v Sloveniji:
Naj stranišča
Društvo je ocenilo stranišča v 35. občinah, občine Gornja Radgona, Jesenice, Kanal ob Soči, Krško, Lendava, Medvode, Mežica, Postojna, Ravne na Koroškem, Zagorje ob Savi in Mestna občina Celje javnih stranišč nimajo, zato so tem občinam podelili zidak. Nekatere občine so zidak prejele v prejšnjih letih, vendar kljub temu še niso pričele z gradnjo javnih stranišč.

Občina Domžale je po ocenjevalnih kriterijih zbrala najmanj točk, zato ji je društvo podelilo straniščno metlico za najslabše urejena javna stranišča leta 2012. Ljutomer je lani končal na zadnjem mestu z 2,74 točke, letos pa je javno stranišče v Ljutomeru zbralo 3,11 točke, kar je zadostovalo za predzadnje mesto.

Komisija je ocenjevala tudi stranišča na bencinskih servisih na avtocesti ter letos tudi v 13. gastroenteroloških ambulantah v slovenskih bolnišnicah. V teh kategorijah sta naziv Naj javno stranišče prejela bencinski servis Petrol Grič ter Poliklinika Ljubljana.


Več v Zanimivosti