6. večer folklore »1912« v Veržeju

»Leščečki« navdušili s svojim 6. letnim koncertom

Damir Skuhala, nedelja, 25. november 2012 ob 12:48
6. večer folklore v Veržeju

6. večer folklore v Veržeju

Člani in članice folklorne in vokalne skupine »Leščeček« so v soboto, 24. novembra, v Kulturnem domu v Veržeju s plesom, pesmijo in vmesnim pripovedovanjem predstavili dogajanja v letu 1912, ko je bil zgrajen in blagoslovljen salezijanski dom – Marijanišče.

FS Leščeček deluje pod okriljem Kulturnega društva Slavko Osterc Veržej. Z letošnjo sezono je umetniško vodstvo od Alenke Belec, ki je delo opravljala vse od ustanovitve skupine, prevzel Marko Rus. V letu 2012 je skupini uspela že druga zaporedna uvrstitev na Državno srečanje odraslih folklornih skupin. Tudi Vokalna skupina Leščeček, ki deluje znotraj sekcije, že drugo leto zapored dosega državno raven na revijah JSKD, hkrati pa je letos zaključila zanimiv projekt »Te je lüšno blo«, katerega rezultat je izdana zgoščenka z besedili pesmi, ki so se nekoč pele na področju občine Veržej. Po lanskoletnem gostovanju na Škotskem, so letos plesno in pevsko kulturno dediščino predstavljali na Hrvaškem, kjer so se udeležili mednarodnega festivala Leron 2012.

Na svojem 6. letnem koncertu so se predstavili v štirih plesnim spletih:
  • splet »Lükef« (Trojka, Po zeleni travi, Ti si baba nora, Špicpolka, Starinski mak, Šotišpolka, Ti si moja)
  • splet »Pri Slomškovem mlinu« (Mazulin, Pemiš valček, Štajeriš, Šotišpolka, Mazurka, Čardaš)
  • splet »Žegnanje Marijanišča« (Angelsko čaščenje, Križofski valček, Štajeriš, Polka po lüfti)
  • splet »Sem hodil k dekleti« (Štajeriš, Zibenšrit,Malender, Šoštarpolka, Cvajšrit, Trablan, Tramplan).
Zaplesali in zapeli so v prazničnih oblekah in novih delovnih oblekah z novimi kapami, ki so jih oblekli prvi na letošnjem koncertu.

Vokalna skupina »Leščeček« se je predstavila v moški in ženski zasedbi in z ubranimi glasovi zapela ljudske pesmi iz verženskega okolja.

Kot gostje večera so se predstavili Dekliški pevski zbor Pole poje iz Razkrižja z venčkom ljudskih pesmi in »FS Klasje«, KUD Štefana Romiha Črešnjevec, ki je odplesala splet »Koroški plesi«.

Popestritev letošnjega koncerta je bil »Hišni bend« Leščeček, ki ga sestavljajo plesalci in člani spremljevalnega ansambla, zaigrali pa so venček priljubljenih ljudskih pesmi.

Ljubitelji ljudskih pesmi in plesov so z velikih navdušenjem spremljali koncert in bili navdušeni nad pristnostjo, usklajenostjo in kakovostjo odplesanih plesov in odpetih pesmi.

Ponovitev koncerta bo v soboto, 8. decembra 2012, ob 19. uri, v Domu kulture v Ljutomeru.


Več v Kultura in izobraževanje