Protestni shodi v Mariboru

Mariborčani zahtevajo odstop župana Franca Kanglerja

Prlekija-on.net, ponedeljek, 26. november 2012 ob 21:033
V ponedeljek, 26. novembra, je okoli 10.000 jeznih Mariborčanov na Trgu svobode znova zahtevalo odstop župana Franca Kanglerja. Med protestniki je na koncu zavrelo, policisti pa so uporabili solzivec.

Med protestom je bilo sicer slišati glasne žvižge, skandiranja proti županu, pokanje petard, goreli pa so tudi plakati z županovo podobo, njegovi lutki in kartonasti radarji.

Zaradi bojazni, da bi protestniki želeli do 150 m oddaljene Mestne občine Maribor, ker bi lahko uničevali premoženje, so policisti na Ulici Heroja Staneta, Razlagovi ulici in Gregorčičevi ulici namestili ograje za vzdrževanje javnega reda in miru in preusmerili cestni promet.

Okoli 18. ure se je množica premaknila skozi Trg Generala Maistra proti stavbi Mestne občine Maribor. Posamezni protestniki so čez ograjo pričeli metali bakle, granitne kocke, palice, prometne znake, koše za smeti, kamenje in druge predmete v policiste. Policisti so zato protestnikom ukazali, naj prenehajo s kršitvami in jih opozorili, da bodo uporabili prisilna sredstva v primeru nadaljevanja kršitev.

Ker množica ni upoštevala zakonitega ukaza, so policisti razpustili shod in uporabili prisilna sredstva – fizično silo (odrivanje), palico, plinska sredstva in konjenico. Kršitelji so se premaknili proti centru mesta, kjer so nadaljevali s kršitvami, zlasti z metanjem granitnih kock in kamenja v policiste. Pri tem so bili poškodovani trije policisti. Policisti so prijeli in pridržali več kršiteljev.

Poškodovanih je bilo sedem policistov in 14 službenih vozil policije. Trije službeni konji so utrpeli površinske poškodbe. Ker javnega reda ni bilo mogoče drugače vzpostaviti, so policisti zaradi kršitev Zakona o varstvu javnega reda in miru oz. Zakona o javnih zbiranjih pridržali 27 oseb. Zaradi suma storitve kaznivih dejanj napada na uradno osebo, ko opravlja naloge varnosti pa so pridržali štiri. Število poškodovanih med protestniki ni znano. V času gibanja po mestu so protestniki poškodovali več izložb oz. vrat lokalov in napravo za merjenje hitrosti, zagorel je tudi en zabojnik za smeti.


Več v Črna kronika