Skupina svetnikov po mnenje na ministrstvo

Skupina svetnikov: vodstvo občine bi moralo biti vzgled za spoštovanje pravil

Prlekija-on.net, petek, 30. november 2012 ob 11:112
Županja in nekateri svetniki nikakor ne najdejo skupnega jezika

Županja in nekateri svetniki nikakor ne najdejo skupnega jezika

Kot smo že poročali, so v sredo, 28. novembra, člani OS, na nadaljevanju 15. redne seje Občinskega sveta Občine Ljutomer, razrešili predsednika in tri člane Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja (KVIM oz. KMVVI).

Razrešili člane Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja
Razrešili člane Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja
Odziv županje na obtožbe svetnikov
Odziv županje na obtožbe svetnikov

Zaradi predhodnih nesoglasij, ki so se nanašale na to komisijo, so nekateri člani OS iz vrst strank LDS, SLS, DeSUS, SD, NSI ter liste Mlada Prlekija pred nadaljevanjem seje na Ministrstvo za pravosodje in javno upravo naslovili vprašanja v zvezi s postopkom imenovanja članov v svete javnih zavodov in postopek imenovanja novih članov te komisije.

Ob tem so še zapisali:

Vodstvo občine bi moralo biti vzgled za spoštovanje pravil
Večina svetnikov občinskega sveta Občine Ljutomer in vodstev političnih strank ponovno ugotavljamo, da se ga. županja Olga Karba, žal, vse bolj zateka k avtokratskemu vodenju sej in na ta način izkorišča institut župana za dosego svojih ozkih, predvsem kadrovskih interesov. V preteklosti je že nekajkrat presegla svoja pooblastila ter kršila statut in poslovnik, ko npr. ni dovolila sklica seje občinskega sveta, preprečila je glasovanje o predlogih svetnikov in uvrstitev legitimno predlaganih točk na dnevni red sej, na neprimeren način je odvzemala besedo ter pristransko preprečila medijsko poročanje s seje občinskega sveta. Na ta način se poskušajo doseči cilji, predvsem, ko vsebinsko niso sprejemljivi, oz. so neargumentirani. Načrtno generiranje proceduralnih zapletov hromi delo občinskega sveta, kar navzven daje vtis, da se svetniki ukvarjajo sami s sabo in jim ni mar za dobro občanov. Tako ravnanje ge. županje zavračamo tudi svetniki, ki smo jo sprva podpirali. Sedaj, ko smo njen način dela bolje spoznali, pa smo razočarani. Vse preveč napora namreč moramo vlagati, da uveljavimo svoje temeljne pravice glede delovanja  v občinskem svetu, zaradi česar nam ostane manj časa za prepotrebno vsebinsko obravnavo problemov. Povsem samoumevne demokratično opredeljene pravice moramo svetniki vedno znova dokazovati s pomočjo pristojnih državnih ustanov, ki so doslej zmeraj pritrdile našemu mnenju, čeprav županja in njena občinska uprava trdijo drugače. Slednje dokazuje tudi dopis Ministrstva za pravosodje in lokalno samoupravo z dne 28.11.2012, ki ponovno povsem jasno pove, da stališča in ravnanje županje niso bila v skladu z zakonom in poslovnikom. Upravičeno se sprašujemo, kako težka je šele pot navadnih občanov, ko želijo uveljavljati svoje pravice na Vrazovi 1?

Prepričani smo, da so zastoji na sejah občinskega sveta in tudi sicer v družbenem življenju občine posledica neprimernega vodenja, nespoštovanja demokratičnih norm in premajhne želje po iskrenem sodelovanju. Zavedamo se, da je konstruktiven dialog, ki ga ob sprejemanju proračuna nedvomno še kako potrebujemo, uspešen le, če se si zanj prizadevajo vsi sodelujoči. Upamo, da se bo na podlagi zadnjih mnenj pristojnih državnih institucij, pri vodenju Občine Ljutomer vendarle kaj spremenilo in bomo v bodoče z go. županjo uspeli vzpostaviti dialog, ki bo vodil k rezultatom, kakršnih si vsi želimo.

V imenu svetnice in svetnikov OS Občine Ljutomer
LDS
SLS
DeSUS
SD
NSi
Mlada Prlekija

Spodaj je priložen dopis, ki so ga podpisani svetniki poslali na Službo za lokalno samoupravo in njihov odgovor:



 Za ogled dokumenta v celozaslonskem načinu, kliknite tukaj.


Več v Politika