Peticija za vpeljavo inštrumenta ljudske nezaupnice

Do danes je peticijo podpisalo že več kot 11 tisoč ljudi

Prlekija-on.net, petek, 30. november 2012 ob 12:453
Do danes je peticijo podpisalo že več kot 11 tisoč ljudi

Do danes je peticijo podpisalo že več kot 11 tisoč ljudi

Lokalni časopis Čuvar, je na svoji spletni strani objavil peticijo za vpeljavo inštrumenta ljudske nezaupnice, s katero bi lahko ljudstvo odstavilo župana ali poslanca, če se z njegovim delom ne bi strinjalo. Do danes jo je podpisalo že več kot 11 tisoč ljudi.

V obrazložitvi med drugim pišejo: "Zahtevamo, da Državni zbor Republike Slovenije z ustavno in/ali zakonsko spremembo prizna pravico volilk in volilcev, da sprožijo inštrument ljudske nezaupnice, s katero bo omogočen odpoklic poslanca državnega zbora ozioroma župana.

Zaupanje ljudi v izvoljene predstavnike v državnem zboru in v občinskih stavbah je na zgodovinsko nizki točki. Čeprav politične in medijske elite govorijo o moralnih in pravnih standardih, je zlorab poslanskih in županskih položajev čedalje več.

Imamo poslanca, ki je ponarejal listine. Imamo poslanca, ki je goljufal na izpitu. Imamo poslanca, ki je prepisal magisterij. Imamo poslanca, ki je velik neplačnik računov. Imamo župana, ki je pravnomočno obsojen.

Vsi trdijo, da so ravnali pravilno in da ne bodo odstopili. In nihče jih ne more odstaviti. Predsednik države jih ne more odstaviti. Vlada jih ne more odstaviti. Državni zbor jih ne more odstaviti. Občinski svet jih ne more odstaviti. Komisija za preprečevanje korupcije jih ne more odstaviti. Cerkev jih ne more odstaviti. Niti Bog jih več ne more odstaviti. Se pravi, da živimo v svetu egipčanskih faraonov, ne pa v svetu demokracije." Celotno besedilo si lahko preberete na njihovi spletni strani.

Dodajajo še "Ni čudno, da se na ulici pojavljajo transparenti, ki nosijo tudi nasilno vsebino. Ni čudno, da v rotovž in v parlament mečejo jajca in granitne kocke. Ni čudno, da gorijo slike in ni čudno, da padajo udarci. Ko se ljudstvo začne zavedati, da zastopniki ne samo nočejo, ampak tudi ne morejo uresničiti obče volje, potem začne svojo voljo uveljaviti neposredno, s svojimi besedami, s telesi, z jajci, s traktorji, z vilami in z motikami.

Zato je potrebno vpeljati tisti poslednji mehanizem, ki ga ima ljudstvo, preden se zateče v nasilni upor. To je mehanizem neposredne demokracije. Mehanizem ljudske nezaupnice, usmerjen proti tistim, ki so se ljudstvu popolnoma odtujili in skrbijo le še za lastne žepe in privilegije. Sprejeti je potrebno zakon, s katerim bi vpeljali možnost odstavitve."

Ko bodo zbrali dovolj popisov bodo te vložili v državni zbor in jih poslali tudi predsedniku države, vlade in političnim strankam. "Ko nas bo dovolj, bomo v državni zbor vložili zakon," še dodajajo.

Peticijo lahko podpišete tukaj.


Več v Slovenija