Še drugič zavrnili predlog proračuna

Svetniki so na 3. izredni seji, ponovno obravnavali predlog proračuna za leto 2013 ter ga ponovno zavrnili

Prlekija-on.net, sobota, 1. december 2012 ob 10:24
3. izredna seja Občinskega sveta Občine Ljutomer

3. izredna seja Občinskega sveta Občine Ljutomer

V sredo, 28. novembra, po nadaljevanju 15. redne seje Občinskega sveta Občine Ljutomer, so svetniki na 3. izredni seji, ponovno obravnavali predlog proračuna za leto 2013 ter ga ponovno zavrnili.

Predlog proračuna za leto 2013 ni bil sprejet
Predlog proračuna za leto 2013 ni bil sprejet
»Predlog proračuna je bilo potrebno zavrniti, v dobro občanov in razvoja občine«
»Predlog proračuna je bilo potrebno zavrniti, v dobro občanov in razvoja občine«

Županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba je povedala, da bi se na seji opredelili do predlogov, ki so jih posredovali svetniki, direktor občinske uprave Tomislav Zrinski pa je povedal, da so obrazložitve svetniki dobili v gradivu, zato bo na kratko povedal izhodišča, ki so občinsko upravo vodila glede pojasnil.

Predloge, ki so jih posredovali svetniki so pri pripravi proračuna že tehtali sami in se odločili na podlagi tega kar je možno izpeljati. Nekateri prejeti predlogi so bili že v predlogu proračuna, ki ga je predlagala županja na prejšnji seji, nekateri predlogi so že zajeti v Načrtu razvojnih programov Občine Ljutomer za leto 2014, nekateri predlogi pa so že bili izvedeni v letu 2012. Zato so predlagali enak predlog proračuna, kot je bil predlagan na prejšnji seji.

Županja je še enkrat poudarila, da je predlog proračuna dolžan predložiti župan, potem se zadeva obravnava in vkolikor predlog ni sprejet, se da ponovno v odločanje občinskemu svetu. Nato je odprta javna razprava, kjer lahko dajo vsi pripombe, potem pa pred drugo obravnavno še amandmaji.

Županja je povedala, da glede na to, da se ji očita slaba komunikacija, pove, da je v ponedeljek 12. novembra bila prestavitev proračuna v Domu kulture na katero so bili povabljeni vsi svetniki, predsedniki političnih strank, direktorji zavodov in predsedniki krajevnih skupnosti. Potem se je proračun obravnaval na sestankih delovnih teles, in še na prejšnji seji, zato je mnenja, da nihče ni bil prikrajšan.

Komentirala je tudi vsebino odprtega pisma, ki je bila posredovana medijem in v katerem ji očitajo povišanje nekaterih postavk in izpostavila, da v tem pismu ni navedeno, da se povišujejo stroški za delovanje političnih strank in zagotovitev novega odbora, ki ga predlaga svetnica Sara Karba.

Županja je pojasnila očitke glede nekaterih postavk:
Pisarniški material se povečuje, ker smo vključeni v nekatere evropske projekte, kateri stroški pa se pokrivajo ali s strani pridobljenih sredstev ali pa se razdelijo med 8 občin, kot je to pri projetku sistema C.

Založniške in tiskarske storitve – županja je svetnike spomnila, da je lani predlagala znižanje teh stroškov, tako da bi en navaden časopis posredovali občanom, cenejši način oglaševanja pa bi bil v lex localisu, vendar takrat tega predloga svetniki niso podprli. Dodaja, da je v te stroške vključena tudi monografija akademskega slikarja gospoda Potočnika, ki drugo leto slavi 70. let.

Drugi splošni materiali in storitve – županja je povedala da so v teh stroških, stroški, ki jih nalaga zakonodaja. Dolžni so voditi kataster gospodarske javne infrastrukture in ga je potrebno sproti novelirati, saj se je letos zgradilo kar nekaj kanalizacije in vodovodov. V teh stroških je zajeta tudi energetska sanacija stavb (glasbena šola in podružniška šola). Dodaja, da je občinski svet sprejel dokumente kot je LEK, SEAP in iz tega izhajajo določene aktivnosti izpeljati.

Študentski servis – županja je povedala, da se ji očita povečanje indeksa na 157%, pojasnila je to v številkah iz 1.400 evrov na 2.200 evrov. Dodala je, da se skozi celo leto odvija kar nekaj aktivnosti in se študentom občasno da kakšna možnost, da sodelujejo in tudi pridobijo kakšna znanja.

Podjemne pogodbe – povišanje je predlagano iz 500 evrov na 1.400 evrov. Pojasnila je, da se je letos ta postavka porabila za to, ker javna dela niso bila pravočasno izvedena in niso imeli javnega delavca, zato se je sklenila podjemna pogodba, da je nekdo pometal ulice in da so se spraznili koši po mestu. Županja dodaja da lahko črtajo to postavko, vendar ji potem naj dajo kontakt, na koga se naj občani obračajo, če bo po mestu umazano in polni koši.

Povišanje stroškov potovanj v tujino – županja pove, da so edina občina v Sloveniji, ki so vključeni v projekt trajne mobilnosti, v katerega so vključeni najmlajši občani do najstarejših. Dodaja da so vsi stroški tega projekta pokriti iz Evropske unije, torej tudi potovanja v tujino in tako niso šli na račun Prlečk in Prlekov, tako kot je bilo zapisano v izjavah za medije.

Županja nadaljuje, da je v predlogu proračuna ohranitev enak nivo storitev za občane, brez zadolževanja z 12 milijonov evrov investicij, kar predstavlja 61% proračuna, od tega se pričakuje 8 milijonov nepovratnih sredstev. Dodaja, da poslovno leto zaključujejo pozitivno, v letu 2012 je bilo zaključenih 12 projektov v vrednosti 6,5 milijona evrov, od tega so pridobili 4 milijone evrov nepovratnih sredstev. Županja poudarja, da je predlog proračuna nastal na podlagi tega, kar so njim posredovali zavodi glede na njihove potrebe, upoštevali so veljavno zakonodajo in predvsem na podlagi stikov z občani. Dodaja, da si je potrebno prizadevati, da se dane obljube, ki so bile dane tudi uresničijo.

Županja je povedala, da so na vsa vprašanja in pobude, ki so jih poslali svetniki odgovorili in pojasnili, katere investicije je možno izvesti v tem letu in katere se planirajo v naslednjem letu.

»Ker je bila OŠ Cezanjevci obljuba je tudi prioriteta«
Glede predloga Jožeta Grantaša, da se porabi nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča za projektno dokumentacijo zadružnega doma v Krištancih, zamenjavo salonitnih cevi za vodovod, je županja povedala, da je potrebno imeti določene prioritete in dodala, da dokumentacijo delati na zalogo ni smiselno in dodaja da imajo v občini ogromno premoženja v lasti in je potrebno narediti analizo vseh obstoječih stavb, ker se potem čudijo, da jih ne morejo vzdrževati: "Saj vseh teh stavb občina ne more vzdrževati in bo potrebno preveriti, kaj rabimo in kaj ne rabimo in nekatere prodati."

Dodaja, da je finančna perspektiva zaključena in iz razvoja podeželja ni več denarja in delati projekt na zalogo in pridobiti gradbeno dovoljenje, da bo propadlo, tako kot je skoraj pri kanalizaciji Krištanci Šalinci Grlava, je nesmiselno. Prednost se daje tistim projektom, pri katerih se lahko pridobijo nepovratna sredstva. Glede salonitnih cevi županja pove, da so že v odgovoru pojasnili, da se bo ta problematika reševala v okviru projekta sistema C. Glede kolesarske steze do Radomerja je povedala, da je ta projekt po projektantski vrednosti ocenjen na 650.000 evrov in dodaja, da ji naj povejo, od kje se bodo ta sredstva vzela, zato je trenutni predlog na mizi, da se ta steza uredi tako, da se gramozira in na zgornji sloj navozi pesek ter se povalja. Vir iz katerega bi lahko financirali ta projekt, je iz nadomestila stavbnega zemljišča, vendar županja dodaja, da je iz tega naslova potrebno kriti 450.000 evrov vsako leto za kredit ŠIC-a.

K razpravi se je prijavil Jožef Heric, ki je povedal, "da je znano, da vseh želja ne moremo izpolniti in se moramo prilagoditi sredstvam ki jih imamo in ki si jih lahko pridobimo. Hitro ugotovimo, da vsega ne moremo imeti in si je treba določiti prioritete." Povedal je, da v proračunu najbolj pogreša novo osnovno šolo v Cezanjevcih in dodaja, da se zaveda, da v času gradnje OŠ Cezanjevci ne bo možno izpeljati veliko drugih projektov v občini, saj izgradnja šole predstavlja za občino velik zalogaj. Dodaja, da je stanje OŠ Cezanjevci zelo slabo, zato bi morala biti tudi največja prioriteta. Zato dodaja, da za predloge, ki so jih poslali svetniki, da je neokusno in nemoralno govoriti o pločnikih, kolesarskih stezah, javnih razsvetljavah, da o obnovi zadružnih domov sploh ne govori, preden se ne reši problematika osnovnega šolstva v občni. Dodaja da bo podprl predlog proračuna za leto 2013 in upa, da se bo gradnja OŠ v Cezanjevcih v letu 2013 začela.

Županja je povedala, da so v letu 2013 predvideni odkupi zemljišč v višini 50.000 evrov in 40.000 evrov za dokumentacijo. Ker je bila OŠ Cezanjevci obljuba je tudi prioriteta. Direktor je pozneje pojasnil glede lokacije OŠ, in povedal da lokacija ni bila spremenjena, ker bi si oni to izmislili, ampak ministrstvo za kmetijstvo ni odobrilo, da se del že kupljenega zemljišča spremeni v poselitveno območje in zato se je šlo v usklajevanje in ta nova lokacija je bila sprejemljiva za vse. Dodaja, da se bodo zemljišča, ki so bila kupljena v prejšnjih letih poskušala prodati za stanovanjsko gradnjo – tisti del, ki je poselitveno območje. Županja dodaja, da je ta lokacija, ki je sedaj določena, bila izglasovana na zboru krajanov v Cezanjevcih.

Andrej Lah je povedal, da je v predvolilnem času SDS z županjo obljubljal izgradnjo pločnika na Kamenščak, da bi to morala biti prioriteta, saj se je zgodila v preteklosti tudi smrtna žrtev in da tam hodijo otroci v šolo. Dodaja, da ne ve koliko izgradnja stane, vendar bi rad da se ta projekt vključi v proračun. Županja je povedala da je to razprava in zbir želja. Dodaja, da se vse ne more zgoditi naenkrat in predlogi, ki so jih posredovali svetniki, so v višini enega celotnega proračuna oz. okrog 8. milijonov dodatnih investicij. Dodaja, da se strinja, da je nevarno, vendar je vrednost tega projekta 580.000 evrov in se bo pločnik reševal fazno, saj ni možno zagotoviti tega denarja naenkrat. Županja je dodala, da ima 18. decembra sestanek na Direkciji RS za ceste in če bo odobreno sofinanciranje, bo ta projekt še letos šel v proračun. Dodaja, da s čistim proračunskim denarjem takšnega projekta ni mogoče izpeljati, saj so sredstva strogo namenska.

Janez Vencelj je poudaril, da je predlog proračuna pripravljen strokovno, kvalitetno in v okviru zmožnosti, je naravnan investicijsko, enakomernemu razvoju celotne občine in dodal pripombe na predloge svetnikov.

Ludvik Filipič je povedal, da je bila v Domu kulture predstavitev proračuna, vendar se je je takrat udeležilo malo svetnikov in dodaja, da če bi se je udeležili, bi lahko lažje sodelovali. Nadaljuje, da je bil na tej predstavitvi tudi Franc Štrakl, katerega vsi dobro poznamo v Ljutomeru, saj je zgradil dve firmi ter dejal, da je proračun čudovito usmerjen in v kakšne investicije si upamo iti.

Janez Kardoš je vprašal Damjana Bogdana, ki je pred tem povedal, da so nekatere točke v proračunu izsiljene, naj mu pove kateri ukrepi so to. Damjan Bogdan je dejal, da ne misli debatirati. Nato se je oglasila tudi županja in povedala, da tudi njo zanima katere so izsiljene točke, vendar tudi županja ni dobila odgovora.

Županja je povedala, da je predlog proračuna pripravljen na podlagi tistega, kar so občani izrazili kot nujno potrebno in dodaja, da je najprej potrebno izpolniti zakonske obveznosti, potem je potrebno zaključiti projekte, ki niso bili zaključeni v letu 2012, med prioritetami so planirani tisti projekti, kjer lahko pridobijo nepovratna sredstva, potrebno je zagotoviti enak nivo storitev za občanke in občane, to so subvencije, razne pomoči in zasledovati enakomeren razvoj krajevnih skupnosti.

Dodaja, da če je potrebno, bo z veseljem prišla predstavit predlog proračuna v vsako krajevno skupnost, ker za vsako takšno stvar obstajajo argumenti. Dodaja, da bodo skozi javno razpravo, ki zagotavlja demokracijo, še marsikaj ugotovili, da lahko naredijo drugače.

Predloga proračuna svetniki niso podprli, proti jih je glasovalo 11, za pa 10. Za so glasovali Danica Korošec, Anton Vrbnjak (oba DeSUS), Ludvik Filipič, Anton Heric (oba SDS), Jožef Heric (Prlekija neodvisno združenje), Aleš Lipovec (SD), Silvester Perko (LRMV), Janez Vencelj (SMS), Janez Kardoš (Zares) in Jože Panič (NSi). Proti so glasovali Franc Rošker, Dušan Kosi, Jože Klemenčič (vsi DeSUS), Branko Smodiš, Damjan Bogdan (oba SD), Andrej Lah (SDS), Sara Karba (Mlada Prlekija), Aleksander Kavčič, Jože Grantaša (oba LDS), Tihomir Babič in Robert Štefanec (oba SLS).

Županja je kljub zavrnitvi predloga proračuna, le-tega dala v 15-dnevno razpravo ter podala izjavo, ki jo lahko preberete tukaj.

Razpravljali so tudi glede financiranja društev, izgradnje mrliške vežice v Ljutomeru, mladine, otroških igral, medobčinskega redarstva, ...

V spodnjem videu si lahko ogledate celotno sejo.



Več v Politika