Tudi starejši vadijo

Tudi starejsi vadijo

Prlekija-on.net, petek, 15. februar 2008 ob 12:33
Tudi starejši vadijo

Tudi starejši vadijo

V Domu starejših občanov Ljutomer so bile v sklopu projekta Tudi starejši vadimo meritve telesnih sposobnosti starejših ljudi. Na podlagi opravljenih meritev se bo dom vključil v sistem vadbe v sklopu omenjenega projekta, katerega cilj je razviti oblike vadbe, ki jih bo mogoče preprosto prilagoditi razmeram za vadbo v posameznih domovih za starejše. Pri projektu sodelujejo Fakulteta za šport, Fakulteta za socialno delo, Visoka šola za zdravstvo in VISPORT, d.o.o., partner projekta pa je farmacevtska družba Lek, član skupine Sandoz.

Strokovnjaki so s posebnimi merilnimi aparaturami in testi, ki so prilagojeni za starejše ljudi, preverjali moč, gibljivost, ravnotežje in funkcionalnost hoje udeležencev meritev. Rezultate bodo ustrezno analizirali in nato po vsakih šestih mesecih vadbe ponovno opravili meritve ter ugotovili spremembe. Glede na izkušnje v domovih, kjer že poteka vadba, se rezultati pri ljudeh, ki vadijo, občutno izboljšajo.

Trenutno je v Sloveniji v projekt vključenih šest domov za starejše: Ljubljana Fužine, Ljubljana Šiška, Ptuj, Trbovlje, Prevalje in Dravograd, kjer so že večkrat opravili meritve telesnih sposobnosti in kjer že poteka redna vadba. Konec januarja 2008 sta se jim priključila še domova v Ljutomeru in Domžalah.