Počastili dan samostojnosti in enotnosti

Proslavo so pripravili na Glavnem trgu v Ljutomeru

Prlekija-on.net, sreda, 26. december 2012 ob 17:024
Govornik je bil Janez Kardoš

Govornik je bil Janez Kardoš

V sredo, 26. decembra, so v Ljutomeru na Glavnem trgu pripravili proslavo v počastitev dneva samostojnosti in enotnosti, ki je zaradi slabega vremena bila slabše obiskana. Govornik na proslavi je bil član OS Občine Ljutomer Janez Kardoš, v kulturnem programu pa je nastopil oktet Arion.

Po proslavi je predstavnik LTO Prlekija Ljutomer, Gregor Žižek, zbrane povabil, da se udeležijo 10. Štefanovega pohoda z baklami na Jeruzalem, kjer bo v cerkvi Žalostne Matere Božje potekala tudi maša.

Ob tem dnevu je tudi županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba vsem izrekla čestitke: "Spoštovane Prlečke, spoštovani Prleki! Ob praznovanju dneva samostojnosti in enotnosti, vam izrekam iskrene čestitke".

Dan samostojnosti in enotnosti obeležuje razglasitev rezultatov plebiscita 26. decembra 1990. Sam plebiscit je potekal 23. decembra 1990, na katerem je od 93,2 odstotkov udeleženih volivcev na vprašanje "Ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država?" okoli 95 odstotkov odgovorilo pritrdilno, s čimer se je začela osamosvojitev Slovenije.

Do septembra 2005 se je praznik imenoval le dan samostojnosti, a so ga s spremembo Zakona o praznikih in dela prostih dnevih dopolnili z in enotnosti, saj naj bi ta dan namreč Slovenci pokazali največjo mero enotnosti v svoji zgodovini.



Več v Kultura in izobraževanje