Trije kralji in kraljična

Razstava četverice v mariborskem hotelu Betnava

Filip Matko, nedelja, 6. januar 2013 ob 19:17
Trije kralji in kraljična

Trije kralji in kraljična

Prvo soboto v januarju, tik pred praznikom Treh kraljev, je Rajko Ferk, skrbnik galerije v mariborskem hotelu Betnava, pripravil otvoritev razstave likovnih del četverice likovnih ustvarjalcev pod skupnim naslovom »Trije kralji in kraljična«.

Tako se je v vlogi »kraljične« znašla 24-letna Maruša Aberšek (je tik pred diplomo na likovnem oddelku mariborske Pedagoške fakultete) iz Slovenj Gradca, ki v svoja likovna dela vključuje primarne barve, ki se dopolnjujejo z nepestrimi. S simbolno govorico se loteva problematike videnega, znanega, na nek način domačega in na drugi strani nevidnega, tujega. Letos je na Ex-temporu Drava 2012 prejela nagrado za svoje delo »Reka poželenja«.

»Prvi kralj« na razstavi je s svojimi deli vsekakor 55-letni Rajko Ferk, ki je vsestranski organizator razstav ter raznih likovnih srečanj in kolonij, saj je predlani prevzel skrbništvo nad galerijo v hotelu Betnava. Tu mesečno pripravi razstave, k svojim razstavljenim slikam pa povabi še druge slikarje. Njegov osnovni namen ni samo prirejanje razstav, pač pa povezovanje ljudi in njih druženje, kar mu je tudi tokrat vsekakor uspelo.

Iz Slovenj Gradca je doma »drugi kralj« tokratne razstave: 53-letni Mojmir Plevnik Mojč. Po poklicu geodet je v svojem likovnem ustvarjanju prešel na čisto konfiguraliko, upodabljanje ženskih teles, generalizirane na geometrijsko pravilne oblike (oblika kaplje, kroga, parabole...). V zadnjem času se ukvarja tudi z računalniško grafiko.

Kot »tretji kralj« je k tokratni razstavi bil povabljen vaš poročevalec, 63-letni Filip Matko Ficko iz Radenec, katerega čas za ustvarjanje v likovnem svetu barv se je zanj začel šele po upokojitvi. V letih 2009 do 2011 je obiskoval likovno delavnico akademske slikarke in magistre kiparstva Saše Bezjak v radenskem DOSOR-ju, tako pričel razstavljati, lani pa je prejel tretjo nagrado na multimedijskem natečaju v Turnišču ter ima eno delo (»Črka«), ki je bilo izbrano na državnem natečaju, trenutno razstavljeno na državni razstavi »Tekst v podobi« v Slovenj Gradcu. Ta razstava bo februarja »preseljena« v Novo mesto.

V kulturnem delu programa otvoritve razstave, ki ga je povezoval Andrej Okreša iz Radia City, sta navdušila občinstvo kitarista in vokalista, oče in sin, Zlatko in Žiga Hren. Prodajna razstava likovnih del četverice v galeriji hotela Betnava pod naslovom »Trije kralji in kraljična« bo na ogled do konca meseca januarja.


Več v Kultura in izobraževanje