Koledniki iz Veržeja obiskali DZ in USZS

Letošnja akcija poteka pod geslom Mladim po svetu hudo se godi, z darovi jim radi pomagajmo vsi

Prlekija-on.net, ponedeljek, 7. januar 2013 ob 15:191
Predsednik Državnega zbora dr. Gregor Virant je v ponedeljek, 7. januarja, sprejel veržejske kolednike iz Misijonskega središča Slovenije, ki so predstavili tradicionalni koledniški običaj na Slovenskem.

Predsednik Državnega zbora se je kolednikom zahvalil za dobre želje in blagoslov v novem letu. Zaželel jim je, da bi bili pri zbiranju darov uspešni in hkrati izrazil upanje, da bo "letošnja letina dobra tudi v Državnem zboru, saj je od tega odvisno življenje v Sloveniji". Dodal je še, da ni pomembna količina zakonov, ki jih Državni zbor sprejme, temveč je pomembno, da so zakoni pravični.

Narodni ravnatelj za misijone Stanislav Kerin je pojasnil, da organizirajo "trikraljevsko" koledniško akcijo že devetnajsto leto zapored. Sredstva, zbrana z letošnjo akcijo pod geslom "Mladim po svetu hudo se godi, z darovi jim radi pomagajmo vsi", bodo namenili za gradnjo ceste, šole in otroškega vrtca na Madagaskarju, internata v Braziliji, osnovne šole v Ruandi, sirotišnice v Beninu in šole za dekleta v Kambodži.

Koledanike je sprejela tudi podpredsednica Vlade RS in ministrica Ljudmila Novak, na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Podpredsednica vlade Ljudmila Novak se je kolednikom zahvalila za obisk, predvsem pa je otrokom izrekla zahvalo za njihovo aktivno sodelovanje pri tej akciji. Kot je dejala, je koledovanje lepa tradicija in lepo je, da se obuja ta del slovenske kulturne dediščine.

Poudarila je tudi pomen dobrodelnosti, v katero koledniki vključujejo ljudi, ki jih obiščejo. "Koledniki nam prinašate dobre želje in hkrati omogočate ljudem, da preko vas damo darove za tiste, ki so jih v resnici potrebni in za katere vemo, da jih bodo naši misijonarji dobro uporabili."



Več v Kultura in izobraževanje