»Proračun pripravljen tako, da omogoča pridobiti zelo velika nepovratna sredstva«

Pri OOPS ocenjujejo, da je predlagani proračun pripravljen na način, s katerim se omogoča našemu lokalnemu okolju pridobiti zelo velika nepovratna sredstva

Prlekija-on.net, petek, 11. januar 2013 ob 11:58
Člani OPSS so zaskrbljeni z dosedanjim potekom pogovora o proračunu v sklopu občinskega sveta

Člani OPSS so zaskrbljeni z dosedanjim potekom pogovora o proračunu v sklopu občinskega sveta

Obrtno-podjetniški strateški svet (OOPS), je na člane Občinskega sveta Občine Ljutomer naslovil dopis, pod katerim so se podpisali nekateri člani večjih podjetij v občini Ljutomer in se navezuje na sejo OS, ki bo 16. januarja in sicer glede sprejema proračuna.

V dopisu se dotikajo pomembnosti sprejetja proračuna ter ocenjujejo, da je predlagani proračun pripravljen na način, s katerim se lokalnemu okolju omogoča pridobiti zelo velika nepovratna sredstva ter ob tem stavi na investicije in ideje, ki jih je možno uresničiti v letu 2013.

Predlog proračuna so člani OS sicer že dvakrat zavrnili.

Predlog proračuna za leto 2013 ni bil sprejet
Predlog proračuna za leto 2013 ni bil sprejet
»Predlog proračuna je bilo potrebno zavrniti, v dobro občanov in razvoja občine«
»Predlog proračuna je bilo potrebno zavrniti, v dobro občanov in razvoja občine«
Še drugič zavrnili predlog proračuna
Še drugič zavrnili predlog proračuna
»Proračun pridobiva na podpori«
»Proračun pridobiva na podpori«

V nadaljevanju je objavljen celoten dopis, ki so ga v vednost posredovali tudi županji Občine Ljutomer mag. Olgi Karba in medijem.


Spoštovani,

Obrtno-podjetniški strateški svet (OPSS) se je seznanil s predlogom Odloka o proračunu Občine Ljutomer za leto 2013. V času javne razprave smo se pogovarjali o podrobnostih tudi z županjo in njenimi sodelavci ter si izmenjali stališča in pobude.

Ocenjujemo, da je predlagani proračun pripravljen na način, s katerim se omogoča našemu lokalnemu okolju pridobiti zelo velika nepovratna sredstva ter ob tem stavi na investicije in ideje, ki jih je možno uresničiti v letu 2013.

Pri tem pa gre za naložbe, ki so zelo potrebne in bistveno vplivajo na srednjeročno kakovost življenja v občini (pitna voda). Poleg tega omogočajo povečano gospodarsko aktivnost, ki je v kriznih časih zelo dobrodošla.

Predlog proračuna prav tako zagotavlja nadaljevanje uresničevanja ukrepov za ustvarjanje novih gospodarskih priložnosti, kot je na primer projekt ureditve Puhove poslovne cone.

Člani OPSS smo zaskrbljeni z dosedanjim potekom pogovora o proračunu v sklopu občinskega sveta. Iz razmišljanj in dopolnil s strani večine svetnikov izhaja, da so bolj kot realno izvedljivi pomembni tisti projekti, ki se najlepše slišijo, vendar jih v naslednjih letih ni mogoče realizirati, še manj pa plačati.

Ne želimo izrekati pavšalne kritike, vendar ne moremo mimo vtisa, da nekateri svetniki pogosto nastopajo s polnimi usti skrbnosti za gospodarski zagon, hkrati pa delujejo z ignoranco do razmišljanj obrtnikov, podjetnikov in gospodarstvenikov, ki se za ta zagon zavzemamo in se z njim soočamo v vsakdanji praksi.

V lanskem letu smo že imeli primer, ko je "nenavadno" delovanje občinskega sveta ustavilo pobudo za veliko energetsko naložbo v naše okolje (zavrnitev Odloka o oskrbi s toplotno energijo na območju občine Ljutomer) in ustvarjanje številnih delovnih mest v več različnih panogah.

Zato smo prepričani, da je potrebno prepoznati resnost časa in delovati tvorno ter poskušati nadgrajevati in ne po nepotrebnem rušiti priložnosti ter s tem ogrožati delovna mesta v lokalnem gospodarstvu.

Prosimo vas in hkrati pozivamo, da upoštevate naše razmišljanje pri vašem delu in se pri odločanju o proračunu zavedate odgovornosti, ki jo prevzemate nase. Pri tem pa ne prezrite dejstva, da bomo posledice vaših odločitev bistveno bolj občutili mi - obrtniki in podjetniki ter ne nazadnje celotno gospodarstvo lokalne skupnosti - kot jih boste osebno vi!

Lep pozdrav.

Člani OPSS:
Damijan Barat, Arko d.o.o.
Miran Filipič, MF Mizarstvo Filipič  s.p.
Marija Kralj, PSC Ljutomer d.o.o.
Sonja Rajh, Farmtech d.o.o.
Stanko Škalič,  Murales d.d.
Daniel Zelko, Steklarstvo Zelko s.p.
Jernej Zupančič, Cleangrad, d.o.o.
Zvonko Mord, Ključavničarstvo d.o.o.

Za člane OPSS:
Niko Šoštarič, koordinator


Več v Gospodarstvo