17. Vinska kraljica Slovenije je Neža Pavlič

Pomurski sejem s pomočjo pokroviteljev okronal novo Vinsko kraljico Slovenije

Branko Košti, sobota, 12. januar 2013 ob 11:10
V petek, 11. januarja, je bila v hotelu Radin v Radencih okronana 17. Vinska kraljica Slovenije. Nacionalni vinski kroni in njenemu poslanstvu v letu 2013 je prisegla Neža Pavlič iz Slovenskih Konjic.

Bodoča pravnica, rojena leta 1988 v Celju, je v mesecu novembru 2012, med petimi prijavljenimi kandidatkami iz vinorodnih dežel Podravja, Posavja in Primorja, s splošno razgledanostjo, poznavanjem vinogradništva in vinarstva, javnega nastopanja ter poznavanjem in postrežbo vina, prepričala komisijo Pomurskega sejma, ki je organizator izbora.

V uvodu svečanosti kronanja, katero je povezoval Stane Kocutar, je obiskovalce in ugledne goste, med katerimi je bil tudi Minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič, nagovoril predsednik uprave Pomurskega sejma, ki je nosilec projekta Vinska kraljica Slovenije, Janez Erjavec. Poudaril je pomen institucije Vinska kraljica Slovenije in vlogo vinske kraljice, ki to institucijo zastopa na način, da skrbi za dvig vinske kulture, promovira Slovenijo kot vinsko in turistično destinacijo, širi to poslanstvo v medijih in na različnih dogodkih, s tem dviguje prepoznavnost sodelujočih vinogradnikov in vinarjev ter njihovih vin, hkrati pa povečuje tudi prepoznavnost pokroviteljev.

O pomenu vinogradništva in vinarstva in o vlogi vinske kraljice, je spregovoril tudi minister Franc Bogovič, za njim pa je spomine na lepo, a tudi naporno leto kraljevanja vinskemu dvoru strnila Martina Baškovič, ki je kraljevala v letu 2012.

Za 17. Vinsko kraljico Slovenije sta Nežo Pavlič okronala predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec in minister Franc Bogovič. Po zaprisegi je nova Vinska kraljica Slovenije prvič nagovorila javnost. V nagovoru je med drugim obljubila, da bo predano zastopala Slovenijo kot vinorodno deželo z izjemno kulturno dediščino, širila kulturo pitja ter ozaveščala predvsem mlade o posebnem odnosu do vina.

Prisotne so nagovorili in čestitali novi vinski kraljici še predstavniki pokroviteljev: predstavnik generalnega pokrovitelja Nove KBM Maribor, Mihael Feher, pomočnik direktorja Podružnice Pomurje, župan občine Slovenske Konjice Miran Gorinšek, vodja službe za odnose z javnostjo pri KGZ Slovenije Robert Peklaj ter pokrovitelj kraljičinega vina, Renskega rizlinga, letnika 2009, polsladkega, direktor vinske kleti Zlati grič iz Slovenskih Konjic, Silvo Žižek. Direktor pokrovitelja avta Vinske kraljice Slovenije, Avto Rajh Ljutomer, Murska Sobota, Dušan Rajh, je vinski kraljici izročil ključe avtomobila Ford B-MAX.

Za glasbeno popestritev prireditve so poskrbeli fanfaristi Qua Tomba, vokalna skupina Expe pod umetniškim vodstvom Mitje Krajnca ter ansambel Alkimist, ki je za Vinsko kraljico Slovenije 2013 napisal posebno skladbo.


Več v Družabno