Vitezi barvite mize

Devet slik »Obrazi« šestnajstih avtorjev Kralji ulice v DOSOR-ju

Filip Matko, sobota, 19. januar 2013 ob 15:46
»Po gasilsko« ob zaključku otvoritve

»Po gasilsko« ob zaključku otvoritve

Pri Društvu za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji ulice v Ljubljani deluje tudi posebna sekcija ustvarjalcev -likovnikov, ki so se poimenovali Vitezi barvite mize. S svojo razstavo »Obrazi« potujejo po Sloveniji in minuli petek, 18. januarja, so svoje slike postavili na ogled v razstaviščni avli DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci. Na ogled bo dober mesec dni.

Gre za devet slik šestnajstih avtorjev, kajti vsaka slika je sestavljena iz štirih enakih delov, ki jo je vsak naslikal neodvisno od idej drugih, po sestavljanju pa ti deli vsekakor še kako uspešno usklajeno delujejo kot enotna slika. Poleg teh devetih skupinskih je razstavljenih še trinajst individualnih slikarskih del v različnih slikarskih tehnikah.

Prostovoljka v DOSOR-ju, Tatjana Mijatović, je bila povezovalka otvoritvene slovesnosti, kjer sta v kulturnem programu nastopila mlada glasbenika iz Glasbene šole Maestro v Gornji Radgoni, 9-letna Katarina Kerec iz Borejec s »frajtonerico« ter 8-letni Jan Rauter s trobento, ob spremljavi mamice Melite na harmoniki, ki je zaposlena v DOSOR-ju. K temu je svoj kulturni prispevek dodala še defektologinja Mojca Zupančič iz Maribora, ki je recitirala svoje pesmi, posvečene brezdomstvu.

Slikarska dela Vitezov barvite mize je predstavila Laura Ličer iz Društva za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji ulice, so pa številnemu občinstvu na otvoritvi razstave bili na voljo tudi izvodi časopisa Kralji ulice, brušure Stripnik ter knjižica Tlakovanke (reciklirka pesmi, aforizmov in šal kraljev & kraljic ulice), ki je izšla lansko leto v tisoč izvodih. Je pa med stanovalci DOSOR-ja tudi predstavnik (in pisec pesmi ter aforizmov in šal) Društva za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji ulice, sam Kralj O Tone Prvi, ki je vsaj »malo« kriv, da je do te razstave »Obrazi« v Radencih sploh prišlo.


Več v Kultura in izobraževanje