Kraljice na obisku v Prlekiji

Kraljice so se odzvale povabilu 3. kogovske vinske kraljice Špele Borko in obiskale prečudovito Prlekijo

Marjan Dovečar, nedelja, 20. januar 2013 ob 21:40
Kraljice na obisku v Prlekiji

Kraljice na obisku v Prlekiji

Nizke temperature v soboto zjutraj niso prestrašile kraljic, saj so se kljub nekaj stopinjam pod ničlo odzvale povabilu 3. kogovske vinske kraljice Špele Borko in obiskale prečudovito Prlekijo. Špela se je kljub temu, da je vinska kraljica, odločila da medse povabi tudi kraljice ostalih gospodarskih panog.

S svojim obiskom so jo razveselile Jerneja Jančar - radgonsko kapelska vinska kraljica, Alenka Valdhuber - svečinska vinska kraljica, Tanja Vrbnjak - vinska kraljica Male Nedelje, Sandra Vučko - ljutomerska vinska kraljica, Monika Rebernišek - ptujska vinska kraljica ter medena kraljica Mojca Čerpnjak in bučna kraljica Damjana Zver.

Zjutraj so se zbrale na sami vladi Republike Prlekije pri gospodu predsedniku Republike Prlekije Milanu Belecu. V čudovitem ambientu zraven kamina so se kraljice najprej malce okrepčale, nato pa jim je gospod predsednik predstavil Republiko Prlekijo in Künštne Prleke pod okriljem katerih je sama republika tudi nastala. Kraljice so bile navdušene nad zgodbami, katere skupaj tkujejo Künštni Prleki in nad delovanjem republike, ki ima tudi že odprto svojo ambasado v Kranju. Nadvse navdušene so bile nad presenečenjem gospoda predsednika, kateri jim je svečano podelil potne liste Republike Prlekije. Poleg smeha, dobre volje in osupljivih zgodb pa seveda ni manjkala niti dobra vinska kapljica, saj se predsednik ukvarja tudi z vinogradništvom.

Pot iz vlade je kraljice vodila na Kog, v osrčje Prlekije kjer ljudje živijo in dihajo za vinogradništvo. Gostiteljica Špela jih je povabila k sebi domov na kosilo, nato pa so se udeležile prireditve "Čurkarjada" v sklopu Antonovanja na Kogu, katerega prireja društvo Antonovanja na Kogu. Kraljice so se na prireditvi predstavile, popestrile program in se udeležile kviza na katerem so zasedle odlično tretje mesto. Navdušene so bile nad dobrotami na pogostitvi, saj so nekatere prvič poskusile "čurke" in tradicionalne prleške jedi, ki so nastale izpod pridnih rok kogovskih gospodinj.

Kronane glave pa dneva niso mogle zaključiti brez degustacije, zato so se na koncu odpravile še na degustacijo k znani vinogradniški družini Prapotnik na Kogu. Najmlajši vinogradnik v družini Borut, jim je pripravil odlično degustacijo. Ne samo vinskim kraljicam, tudi medeni in bučni kraljici je zastal dih ob požirku tako dobrega, kakovostnega vina, kakršnega jim je nalil Borut.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno