Nogometna šola Mura 05 ostaja, tudi če ND Mura 05 propade

Damir Banfi nov predsednik ŠD NŠ Mura 05

Prlekija-on.net, petek, 25. januar 2013 ob 16:08
Pred ND Mura 05 so negotovi časi

Pred ND Mura 05 so negotovi časi

Športno društvo nogometne šole Mura 05 v sporočilu za javnost navaja, da je Miroslav Topič vse posle predal novemu predsedniku Damirju Banfiju. Člani upravnega odbora mladinske šole so v izjavi za javnost med drugim zavrnili namigovanja, da je dolg ND Mure 05 narasel tudi na račun mladinske šole in trdijo, da tudi če ND Mura 05 propade, nogometna šola ostaja, saj so samostojni pravni objekt, neodvisen od ND Mura 05.

Spodaj je objavljena celotna izjava za javnost.


Pogled ŠD NŠ Mura 05 na dogajanje v ND Mura 05

Murska Sobota – Za Športnim društvom Nogometna šola Mura 05 (ŠD NŠ Mura 05) je polovica tekmovalne sezone 2012/13. Gre za maja 2012 novoustanovljeno društvo, katerega osnovni namen je, spodbujati razvoj nogometa od najmlajših naprej, tako, da organizira kakovostno športno vzgojo v nogometni šoli za otroke in mladino z organiziranjem celovitih kakovostnih športnih programov za mlade in tekmovanjem v nogometu v državnih in nižjih nogometnih ligah ter tekmovanjem v mednarodnih tekmovanjih. Namen društva je tudi, skrb za izboljšanje materialnih, kadrovskih in drugih pogojev za izvajanje nogometne šole in zagotovitev možnosti nadaljevanja tega programa tudi v primeru, če bi prišlo do težav Nogometnega društva (ND) Mura 05, saj je bila do takrat Nogometna šola Mura 05 pod okriljem ND Mura 05. V šoli smo se za samostojni korak odločili, ker bi radi otrokom zagotovili čim boljše in kakovostnejše delovne razmere ob transparentnem delu, drugačnem od trenutnega v ND Mura 05. Glavni cilj ŠD NŠ Mura 05 je, da bi v obdobju petih let prišli med prve tri nogometne šole v državi. Nogometna šola Mura 05 od maja 2012 sama skrbi za nemoteno delovanje in ustroj ter je od takrat finančno in strokovno popolnoma neodvisna od ND Mura 05. Trenutno imamo v ŠD NŠ Mura 05 več kot 200 otrok. Z okoli 100 otroki pa delamo po lokalnih osnovnih šolah. Strokovni kader sestavlja 13 trenerjev in vodja nogometne šole.

Zaradi še bolj učinkovitega in transparentnega ter tudi od zunanjega okolja akceptiranega delovanja ŠD NŠ Mura 05 je bila izključno od vodstva tega društva sprejeta odločitev o spremembi na predsedniškem mestu. Donedavni predsednik društva Miroslav Topič je posle predal novemu predsedniku Damirju Banfiju, vidnemu in spoštovanemu podjetniku z dobrimi povezavami v lokalnem okolju in širše. Nov predsednik si bo skupaj z Upravnim odborom ŠD NŠ Mura 05 še bolj prizadeval za umestitev ŠD NŠ Mura 05 na slovenski in evropski nogometni zemljevid. Prav te dni smo o odličnih rezultatih selekcij že večkrat poročali na spletni strani šole www.nsmura05.si in v različnih medijih. 

Žal se ŠD NŠ Mura 05 pri svojemu delu sooča z različnimi nizkotnimi namigovanji, in to predvsem od različnih prejšnjih akterjev ND Mura 05. Pojavljajo se namigovanja, od tega, da se v šoli slabo dela, da vlada razsulo in da otroci, ki vadijo v šoli, nimajo zagotovljene prehrane, ko gredo na gostovanja in še bi lahko naštevali. Nasprotno pa se v ŠD NŠ Mura 05 dela dobro, kljub vse večjim težavam ND Mura 05, na kar nesporno kažejo rezultati. Vse selekcije nastopajo v enotnih oziroma identičnih črno belih dresih in prav tako nosijo enotno opremo, trenirko. Mladi nogometaši selekcij, ki igrajo v 1. SML, 1. SKL in Ligi U14 vzhod, imajo na gostovanjih zagotovljen topel obrok. Odločili smo se tudi za dodelitev štipendij najbolj nadarjenim igralcem. Šola je bila predstavljena v televizijski oddaji Rad igram nogomet in oddaja je naletela na izjemen odziv. O ŠD NŠ Mura 05 je v oddaji Športni izziv z izbrani besedami govoril tudi predsednik Medobčinske nogometne zveze Murska Sobota Danilo Kacijan. Pri tem pa je kljub temu potrebno poudariti, da je ŠD NŠ Mura 05 tudi pravno formalno samostojen pravni subjekt, ki bo svoj status in delovanje Nogometne šole Mura 05 ohranila tudi v primeru najbolj črnega scenarija v ND Mura 05, kar je bil tudi eden izmed osnovnih namenov ustanovitve ŠD NŠ Mura 05. 

V javnosti se je ime ŠD NŠ Mura 05 tudi že večkrat povsem neupravičeno zlorabilo kot orodje v rokah tistih, ki so že nekoč vodili, ki vodijo in ki si želijo voditi ND Mura 05. ŠD NŠ Mura 05 ne želi biti hrbet, na katerem se bodo lomila kopja. Očitek, da so v ŠD NŠ Mura 05 popolnoma podpirali vstop nizozemskih vlagateljev v ND Mura 05, ne vzdrži. Drži pa, da smo se sestali z njimi, saj so ti celo sami navezali stik z nami z namenom vpogleda in seznanitve z delovanjem Nogometne šole Mura 05, kaj več od sestanka pa se ni zgodilo. Z naše strani so bili njihovi predlogi o medsebojnem sodelovanju zanimivi, zato smo jim prisluhnili in bi se ob morebitnem njihovem vstopu v ND Mura 05 z njimi morebiti tudi sami dogovorili za sodelovanje.

Predvsem prejšnje in tudi obstoječe vodstvo ND Mura 05 nikoli ni uživalo popolnega zaupanja ŠD NŠ Mura 05, saj je bilo delovanje Nogometne šole Mura 05 predvsem od posameznikov prejšnjega vodstva dobesedno prezirano. So pa podporo zdajšnjemu vodstvu ND Mura 05 na zadnji skupščini dali nekateri posamezniki, ki so člani ND Mura 05 in obenem člani ŠD NŠ Mura 05, ker si želijo dobrega in transparentnega sodelovanja med obema društvoma, kar je lahko samo v dobro tako ŠD NŠ Mura 05 kot tudi ND Mura 05. Sicer pa kakršnakoli druga alternativa na takratni skupščini sploh ni bila predstavljena.

V ŠD NŠ Mura 05 bomo pozorno spremljali izredno skupščino, saj nam ni vseeno za usodo ND Mura 05. Prav tako si želimo in upamo, da bodo posamezniki, ki bodo po skupščini ND Mura 05 zasedli mesta v Upravnem odboru (UO) ND Mura 05, pokazali voljo za komunikacijo in sodelovanje s ŠD NŠ Mura 05. Oboje je namreč šepalo že od vstopa ND Mura 05 v Prvo ligo in potem skozi celotno sezono 2011/2012. Nezadostna komunikacija in sodelovanje sta se nadaljevali tudi skozi nastope ND Mura 05 v Evropi in jesenski del sezone 2012/2013.

V ŠD NŠ Mura 05 si želimo, da bi bili v odnosu in razmerju do ND Mura 05 enakovreden partner. ŠD NŠ Mura 05 ne želi izpostavljati svoje vloge pri reševanju ND Mura 05 junija 2012, je pa treba izpostaviti, da je bila med redkimi, ki je imela iskren namen pomagati. To je pokazala tudi s svojimi dejanji in da ima tak namen tudi v bodoče, prizadevala pa si bo za pregledno sodelovanje, saj je prav zaradi težav ND Mura 05 ŠD NŠ Mura 05 oziroma Murina nogometna šola bila oškodovana za precej finančnih sredstev. Tako nikakor ne držijo namigovanja, med drugim izjava nekdanjega predsednika ŠD NŠ Mura 05 Miroslava Topiča v oddaji Športni izziv, da je dolg ND Mura 05 tak tudi zaradi ŠD NŠ Mura 05. Neizpodbitno dejstvo pa je, da ima ND Mura 05 neporavnane obveznosti tudi do Nogometne šole Mure 05. V ŠD NŠ Mura 05 upamo in pričakujemo, da nas bodo posamezniki, ki bodo morebiti prevzeli ali obdržali naloge v UO ND Mura 05 povabili na sestanek, kjer bi se dogovorili o medsebojnem sodelovanju. ND Mura 05 ne more biti uspešna brez ŠD NŠ Mura 05 in ŠD NŠ Mura 05 ne more biti uspešna brez ND Mura 05.

Ne glede na to, kakšna usoda bo sicer doletela člansko ekipo in ND Mura 05, bo ŠD NŠ Mura 05 delovala samostojno naprej in v istih okvirjih. Že zdaj se pripravljamo na mednarodni turnir Ford Open 2013, prej Radenska Open, ki bo 1. in 2. junija 2013. Lani je na turnirju nastopilo več kot sto ekip in gostili smo 1200 mladih nogometašev, med njimi so bili tudi iz tujine. Najmanj toliko jih pričakujemo tudi letos. Prav tako potekajo aktivnosti za že tradicionalni nogometni tabor, ki bo od 1. do 5. julija 2013. Te dni tudi že potekajo pogovori s podjetji v lokalnem gospodarstvu, s katerimi se dogovarjamo za sodelovanje. Za prihodnost ŠD NŠ Mura 05 se zato ni treba bati.

V Murski Soboti, 25. januarja 2013

UO ŠD NŠ Mura 05


Več v Šport