Prlek poje, špila, pleše, piše

9. prleški večer Kulturno umetniškega društva Bubla v Radencih

Filip Matko, sobota, 2. februar 2013 ob 08:121
Prleški trio: Stanko, Gregor in Jože

Prleški trio: Stanko, Gregor in Jože

Pesem »Dere sen ja mali bija…« je kot himna zadonela iz grl pevske skupine Večnica pri Kulturno umetniškem društvu Bubla v Radencih, kajti ob 19. uri se je na prvi večer v februarju pričel 9. prleški večer na odru Kongresne dvorane hotela Radin v Radencih.

»Prleški pozdrav« je predstavila Amalija Prelog Kuzmič, a takoj za njo je nastopila pevska skupina Navdih iz DOSOR-ja (Dom starejših občanov Radenci) pod vodstvom Suzane Divjak. Zapela je dve pesmi, eno ob spremljavi harmonike in kitare, a drugo ob spremljavi klavirja in kitare. S svojimi pesmicami v prleščini je nastopila Olga Antič, a njeno besedilo »Huda vüra« je predstavila humoristka Vera Slavič. Kako rad s Kapele zre na Radence, kjer je hodil v šolo, je povedal prleški pesnik Marko Kočar, ki je pripovedoval pesem o svojem dedu ribiču ter kako je sam nekoč bil zaposlen v Radenski. Sledil je nastop humoristk Pepike in Tunike, ki se jima je na koncu pridružil še Franček. Zaplesali so plesalke in plesalci Folklorne skupine Kulturno umetniškega društva Sveti Jurij ob Ščavnici, a ob zaključku se je občinstvu povsem na novo predstavil Prleški trio, ki ga sestavljajo Jože, Gregor in Stanko, igrajo pa na harmoniko, kitaro in kontrabas.

Kulturni 9. prleški večer je povezovala Helena Poznič Kos, a predsednica KUD Bubla Marija Marič se je vsem nastopajočim zahvalila za nastop in jim predala darilca. Potem pa je vse skupaj, nastopajoče in občinstvo v dvorani, pozvala k skupni pesmi za konec »Mi se imamo radi…« z željo, da prihodnje leto vsi doživimo jubilejni, 10. prleški večer.


Več v Kultura in izobraževanje