Kar dve razstavi naenkrat

V DSO Gornja Radgona razstavljata Jasna Brunskole in Anja Kolenko

Filip Matko, sobota, 2. februar 2013 ob 10:36
Slikarki Anja Kolenko in Jasna Brunskole

Slikarki Anja Kolenko in Jasna Brunskole

Prvi dan v februarju so v Domu starejših občanov Gornja Radgona odprli kar dve likovni razstavi naenkrat. V prostorih avle doma razstavlja akrile na platnu (tudi eno olje na platnu) Jasna Brunskole iz Črešnjevec pri Gornji Radgoni, članica Likovnega društva Gornja Radgona ter članica likovne sekcije pri Društvu upokojencev Gornja Radgona. A v hodniku uprave doma pa grafike ter akrile na platnu predstavlja Anja Kolenko iz Ljutomera, absolventka likovne pedagogike na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani.

Jasna Brunskole se je leta 1949 rodila v Ljubljani, a od leta 1960 živi v Gornji Radgoni. Ob delu je leta 1987 končala študij na Pedagoški fakulteti v Mariboru in se kot učiteljica tehničnega pouka zaposlovala na osnovnih šolah (Negova, Stročja vas). Učila je tudi likovni pouk in se zatorej izobraževala pri akademskem slikarju Mirku Rajnarju v Murski Soboti. Sedaj je redna članica Likovnega društva Gornja Radgona, kjer se redno udeležuje likovnih kolonij in društvenih razstav. Kot članica likovne sekcije pri Društvu upokojencev Gornja Radgona je sodelovala tudi na razstavah upokojencev v Lendavi, Ljutomeru in Murski Soboti. V času izobraževanja se je posvečala risbi s svinčnikom in ogljem na papir, pozneje je slikala z akrilnimi barvami na povoščeni papir, sedaj pa v glavnem slika akrile na platnu. Njeni motivi so različni. Pozimi ustvarja tihožitja in abstraktne slike, v toplih poletnih dneh pa zelo rada slika v naravi.

Anja Kolenko, rojena 40 let pozneje kot Jasna Brunskole, se je po končani Gimnaziji Franca Miklošiča v Ljutomeru vpisala na študij likovne pedagogike na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani. V Gornji Radgoni je njena druga samostojna razstava, prvo je pripravila predlani, novembra meseca pri Hudem mačku v Ljutomeru. Poleg tega je doslej sodelovala tudi že na petih skupinskih razstavah. Grafika in slikanje sta zanjo načina izražanja občutkov ter stanj, ki jo definirajo v določenem času, predstavljata pa ji tudi obliko »očiščenja«, saj skozi ustvarjanje slike ali grafike najde pot mimo tistega, česar na primer ne želi v svojem svetu, z dokončanjem dela pa pogosto doseže sprejemljive zaključke. V umetniškem svetu inspiracijo išče pri avtorjih, kot sta Lucientes y Goya in Mark Rothko. Pomemben vpliv nanjo med ustvarjanjem imata tudi glasba in poezija. Z grafiko se še komaj prav spoznava in nenehno odkriva novosti. Njene najljubše tehnike so suha igla, akvatinta in vernius mou. Še naprej želi spoznavati grafiko in njene posebnosti, zato se je odločila pisati svojo diplomsko nalogo prav iz grafike. Običajno za njenimi deli stojijo osebne vsebine. Hkrati gre za narisane zgodbe, ki bodo ostale zanjo v spominu na preteklost in zgodbe za morebitne gledalce, ki tako spoznajo del njene notranjosti, lahko pa v teh delih prepoznajo tudi kaj lastnega.

Razstavo je odprl kar direktor Doma starejših občanov Gornja Radgona, mag. Marjan Žula, ki je obema slikarkama čestital ter jima predal cvetlične šopke. Razstava likovnih del obeh umetnic bo na ogled do konca februarja.


Več v Kultura in izobraževanje